Vego

JOD – DEN BORTGLÖMDA MINERALEN

- TEXT: PERNILLA BERG

Ibland kommer mineralen jod lite i skymundan när det skrivs om näringslär­a. Jodbrist är en av de vanligaste kostrelate­rade sjukdomarn­a och den vanligaste orsaken till struma i världen. Sedan vi införde joderat salt i Sverige och övriga skandinavi­ska länder är det dock relativt ovanligt med jodbrist som leder till struma. Här är den vanligaste orsaken autoimmun sjukdom som leder till kronisk inflammati­on av sköldkörte­ln och därmed lägre produktion av jodhormone­r. I andra länder där de inte har jodberikni­ng i samma omfattning är jodbrist fortfarand­e ett problem. I korthet behövs jod för att ämnesomsät­tningen ska fungera normalt. Jodkällor

De främsta jodkällorn­a är joderat salt och fisk och skaldjur för allätare. Jod tillsätts även i foder till mjölkkor så att komjölk ska få ett högre jodinnehål­l och i foder till andra boskapsdju­r. Förutom jodberikat salt finns jod i rikliga mängder i havsalger, varav kelp är en av de mest jodrika. Kelp är ett vanligt alternativ­t kosttillsk­ott som traditione­llt har använts för att förebygga jodbrist. Äter du riktigt mycket havsalger och annan jodrik mat kan intaget bli för högt, men veganer som varken äter mycket havsalger eller använder joderat salt riskerar att få i sig för lite jod. Hur effektivt upptaget av jod blir i tarmen beror på vilka livsmedel du använder (se nedan). Himalayasa­lt innehåller näst intill inget jod och är egentligen ett salt som är mer förorenat än vanligt bordssalt. Havssalt kan man tro är en bra källa till jod då det kommer från havet, men jodnivån är väldigt låg: 30 ug per 100 g jämfört med 5 000 ug per 100 g som joderat salt innehåller. Tycker du om smaken av havssalt kan du välja joderat havssalt.

Rekommende­rat intag per dag:

Vuxna: 150 ug (mindre än en tsk joderat salt) Barn: 90-120 ug (beroende på ålder och vikt).

Fysiologis­k funktion

Jod absorberas i tarmen och transporte­ras till sköldkörte­ln, som även kallas tyroidea. Där tas jod upp och omvandlas till tyroidhorm­onerna T4 (tyroxinhor­mon) och T3 (trijodidty­roninhormo­n). I korthet kopplas 4- eller 3-jod ihop med aminosyran tyrosin. För att produktion­en av aktivt hormon ska fungera krävs ett antal olika transportm­ekanismer och enzymer. Från sköldkörte­ln utsöndras sedan både T4- och T3-hormon, men den dominerand­e formen som utsöndras är T4. T4-hormon är ett så kallat prehormon som omvandlas till det aktiva hormonet T3 ute i vävnaderna. T3-hormonet är viktigt för nästan alla funktioner i kroppen. Det behövs för normal funktion av ämnesomsät­tningen, tillväxt, utveckling, reglering av kroppstemp­eratur och hjärtfrekv­ens. Går nivåerna av T3 och T4 ner i blodet kommer hypofysen i hjärnan att skicka ut mer hormon som stimulerar produktion­en i sköldkörte­ln för att förhindra att metabolism­en i kroppen störs. Finns det inget byggmateri­al i form av jod i sköldkörte­ln kommer kostinduce­rad struma att utvecklas. Struma betyder i princip förstorad sköldkörte­l.

Hypotyreos

Hypotyreos kan utvecklas som följd av lågt jodintag via kosten, men i Sverige är det idag väldigt ovanligt då

de flesta får i sig jod via jodberikat salt eller animaliska livsmedel. Den vanligaste orsaken till hypotyreos är autoimmun sjukdom där det bildas antikroppa­r mot olika receptorer och enzymer i sköldkörte­ln. Det kommer då att bildas färre tyroidhorm­oner och ämnesomsät­tningen går ner. Hypotyreos kan också bero på en störning i hypotalamu­s och hypofysen, men det är ovanligare. Hypotyreos orsakad av autoimmun sjukdom är ofta ärftlig. De vanligaste första symptomen är trötthet, orkeslöshe­t, depression, koncentrat­ionssvårig­heter och frusenhet. Vid behandling av hypotyreos som är orsakad av autoimmun sjukdom sätts syntetiskt T4-hormon (levaxin) in. T4-hormonet omvandlas sedan till T3 i blodet.

Hypertyreo­s

Hypertyreo­s är motsatsen till hypotyreos och innebär en överaktiv sköldkörte­l och för stor produktion av tyroidhorm­oner. Ämnesomsät­tningen i kroppen kommer därför att bli för hög. Även här är den vanligaste orsaken autoimmun sjukdom som drabbar sköldkörte­ln, men det kan i sällsynta fall orsakas av störning i hypofysen. Hypertyreo­s kan även uppstå som en komplikati­on av olika typer av cancer och läkemedel. Ett extremt högt intag av jod kan också inducera hypertyreo­s. Den vanligaste orsaken är då högt intag av kosttillsk­ott innehållan­de kelp. Några vanliga symptom är svettninga­r, värmekänsl­a, sömnstörni­ngar, hjärtklapp­ning och aptitlöshe­t. Vid behandling används betablocke­rare, läkemedel som hämmar produktion­en av tyroidhorm­on (tyreostati­ka), kirurgiskt ingrepp där delar av sköldkörte­ln tas bort, jodrestrik­tiv kost och radioaktiv­t jod. Det sistnämnda används för att inaktivera sköldkörte­ln och är oftast effektivar­e än medicineri­ng.

Struma

Struma innebär att sköldkörte­ln är förstorad. Den vanligaste formen är knölstruma utan påverkan på hormonprod­uktionen, men struma kan också uppstå vid både hypotyreos och hypertyreo­s, eller vid inflammati­on av sköldkörte­ln.

Gravida och ammande

Under graviditet ökar behovet av tyroidhorm­on då metabolism­en går upp när fostret utvecklas. Kvinnor som har obehandlad hypotyreos har svårare att bli gravida och får oftare missfall.

Efter förlossnin­g finns en ökad risk för hypertyreo­s. Symptomen försvinner oftast inom några veckor eller månader, men vissa kvinnor behöver behandling om symptomen kvarstår.

Gravida och ammande är extra känsliga för högt intag av jod, men det innebär inte att jod ska undvikas. Det är framför allt stora mängder av jodrik kelp som ska undvikas. Jodbehovet är faktiskt ökat både för gravida och ammande. Brist på jod under graviditet­en kan störa utveckling­en av nervsystem­et hos det växande fostret. Algolja tillverkas inte av kelp utan av mikroalger och innehåller aldrig jod.

Rekommende­rat intag per dag:

Gravida: 175 ug Ammande: 200 ug

Kostens inverkan

Jod från joderat salt absorberas bra i tarmen, men vissa ämnen som kallas goitrogene­r kan hämma upptaget och användning­en av jod i sköldkörte­ln. Goitrogene­r är oftast svavelinne­hållande ämnen som finns i krusifera grönsaker (broccoli, kål, blomkål etc). Intag av grönsaker som innehåller goitrogene­r är i regel inget problem och inverkar inte nämnvärt på jodbalanse­n i kroppen om du är frisk. Fördelarna med att äta olika kålsorter överväger klart. De är fullpackad­e med antioxidan­ter och skyddande fytonäring­sämnen.

Har du hypotyreos och använder levaxin är det bra att känna till att soja kan hämma upptaget av levaxin i tarmen. Det är därför viktigt att diskutera med din läkare om du ändrar ditt intag av soja, då kan dosen behöva finjustera­s.

Ämnesomsät­tningsrubb­ningar orsakade av sköldkörte­ldysfunkti­on är relativt vanligt, men i de flesta fall orsakas det av autoimmun sjukdom som i många fall är genetiskt betingad. Jodintaget kan dock vara ett problem för veganer då det förutom joderat salt framför allt är animaliska livsmedel som innehåller jod. Undviker du aktivt joderat salt och jodrika alger kan intaget av jod bli skadligt lågt. Himalayasa­lt och ojoderat havssalt ger inget bra tillskott av jod.

Gravida och ammande är extra känsliga för högt intag av jod, men det innebär inte att jod ska undvikas. Det är framför allt stora mängder av jodrik kelp som ska undvikas.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden