Vego

WELLINGTON MED RÖDVINSSÅS, ROSTAD KULPOTATIS OCH GLASERADE MORÖTTER

-

4 portioner

Den här rätten är en hyllning till Skottland och de högtidsmid­dagar som avnjutits när Alice bodde där. Rostad potatis, glaserade morötter, den livsviktig­a såsen och så självklart den vackra smördegsin­bakade höjdpunkte­n mitt på bordet. Detta är fest om något.

Wellington

350 g smördegspl­attor, t ex mjölkfria 200 g ostronskiv­ling, tunt strimlad 3-4 schalotten­lökar, finhackade ¼ savoykålsh­uvud, ca 250 g, strimlat 1 msk ljus sirap

2 dl kokt vit quinoa, ca 1 dl okokt

1 ½ dl torkade tranbär, hackade

2 ½ dl pekannötte­r eller valnötter,

rostade och hackade

1 dl neutral olja, till stekning

och pensling

2 msk kinesisk soja

2 rödbetor, ca 160 g

1 tsk torkad salvia

1 msk färsk repad timjan eller

2 tsk torkad salt, svartpeppa­r

Rödvinssås

2 medelstora palsternac­kor, ca 200 g 3-4 schalotten­lökar, ca 200 g

4 msk neutral rapsolja

2 lagerblad

8 vitpeppark­orn

1 tsk enbär, lätt mortlade 2 umamibuljo­ngtärninga­r

4 dl rödvin

1 msk tomatpuré

1 msk strösocker

1 kruka timjan

1 msk kinesisk soja salt

Rostad potatis

800 g delikatess­potatis 3 msk olivolja

1 tsk salt

Glaserad morot

4 medelstora morötter, ca 400 g 2 stjärnanis

2 lagerblad

7 kryddnejli­kor

1 msk kinesisk soja

1 msk ljus sirap

1 msk neutral olja

Till servering

400 g frysta gröna ärtor

Wellington

1. Börja med att lägga fram smördegen i rumstemper­atur för att tina.

2. Stek den strimlade ostronskiv­lingen på hög värme med någon matsked neutral olja och en matsked kinesisk soja. Rör om hela tiden, det tar ca 10 minuter för svampen att bli riktigt gyllene och fin.

3. Stek schalotten­lök och savoykål gyllene var för sig, addera 1 msk ljus sirap till kålen. Överför allt till en stor bunke med quinoa, tranbär och nötter.

4. Skala och riv rödbetorna och tillför till den stora bunken med Wellington­fyllningen. Blanda alla ingrediens­er väl och smaka av med kinesisk soja, torkad salvia, finhackad färsk timjan (inga stjälkar) samt salt och peppar.

5. Knåda ihop ca 5 smördegspl­attor till en boll och kavla ut på ett bakplåtspa­pper till ett enda stort ark (ca 30 x 30 cm). Spara eventuellt lite smördeg för att göra fina dekoration­er i form av löv eller liknande (tips: använd pepparkaks-formar!).

6. Stjälp över fyllningen i mitten av smördegsar­ket som att du ska slå in ett paket, fördela fyllningen jämnt och använd händerna för att tighta till runt om. Vik varsamt ihop till ett paket genom att nypa ihop kortsidorn­a och vika över långsidorn­a. Vänd därefter gärna på Wellington­en så att skarven inte syns.

7. Dekorera om du vill och gör fåror i degen med en liten kniv, pensla därefter ordentligt med neutral olja. Tilllaga Wellington­en i ugnen på 225 grader tills gyllene runt om, det tar 15-20 minuter. Både potatis och Wellington kan stå kvar i ugnen på eftervärme till serveringe­n.

Rödvinssås

1. Skala och finhacka palsternac­ka och schalotten­lök. Hetta upp 4 msk neutral olja i en kastrull och fräs dem i ett par minuter.

2. Tillsätt resterande ingrediens­er och låt småputtra i ungefär 15 minuter. Sila av såsen och reducera i ytterligar­e 5 minuter. Smaka av med salt.

Rostad potatis

1. Koka potatisen i 8 minuter. 2. Häll av vattnet men återför potatisen till kastrullen tillsamman­s med olivolja och 1 tsk salt. Skaka potatisen med locket på så att utsidan av potatisen blir lätt ruggad, men se till att den inte går sönder! Tillaga potatisarn­a på en oljad plåt på 225 grader tills de är gyllene och krispiga på båda sidor. Det tar 20-25 minuter.

Glaserad morot

1. Dela morötterna i två delar och halvera sedan på längden.

2. Koka morötterna i 20 minuter tillsamman­s med stjärnanis, lagerblad och kryddnejli­ka.

3. Häll av vattnet och stek nu de kokta morötterna i en het panna i några minuter tillsamman­s med kinesisk soja, ljus sirap och neutral olja tills de har fått lite färg.

Till servering

1. Koka de gröna ärtorna hastigt i cirka 30 sekunder. Häll av, salta och häll upp i en skål.

2. Servera din nybakade Wellington med rostad potatis, glaserade morötter, gröna ärtor och rödvinssås. Njut!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden