Vego

CHOKLADCRE­MOSO MED PORTERSÅS OCH INKOKTA KÖRSBÄR

-

4 portioner

Cremoso betyder krämig på spanska och av någon anledning låter ju mycket i matvärlden lyxigare på ett annat språk, så vi kör på det. Den här relativt enkla chokladdes­serten är så där sjukt krämig och fyllig och förtjänar ett finare namn än ”krämig choklad”. Den är lätt att göra till många och kan förberedas dagen innan. Carnegie Porter 3,5 finns i de flesta matbutiker och är vegansk.

Inkokta körsbär

1 ½ dl strösocker

1 ½ dl vatten ½ lagerblad 3 stjärnanis

225 g frysta körsbär

Chokladcre­moso

180 g mjölkfri mörk choklad, 70 % 1 dl krämig kokosmjölk en nypa flingsalt

Portersås

1 ½ dl ljust muscovados­ocker 1 dl Carnegie Porter 3,5

Inkokta körsbär

1. Koka upp socker, vatten och kryddor till en sockerlag.

2. Häll den varma lagen över de frysta körsbären. Låt stå övertäckta i minst en timme men gärna längre. Under tiden kan du göra klart chokladcre­moson och portersåse­n.

Chokladcre­moso

1. Koka upp lite vatten i en kastrull och hitta en skål som kan placeras ovanpå så att den täcker kastrullen (för att undvika kondens eller vatten i chokladsme­ten, då kan den skära sig). Smält chokladen i skålen över vattenbade­t.

2. När chokladen är helt smält tillsätter du kokosmjölk­en lite i taget och rör om tills du får en slät smet. Smaka av med lätt mortlat flingsalt och låt svalna något.

3. Häll smeten i en plastad form och täck över med plast. Tryck försiktigt plasten mot chokladsme­ten så att så lite luft som möjligt kommer in mellan plasten och smeten. Detta för att förhindra att vätska och kondens hamnar på chokladen, vilket kan få den att skära sig. Låt stå i kylen tills den har stelnat något och har en mjuk, krämig konsistens.

Portersås

Smält sockret i en kastrull. Slå därefter på portern och låt koka samman i ca 10 minuter.

Servering

Använd en varm sked för att ”ägga” chokladcre­moson. Lägg på inkokta körsbär och avsluta med en sked portersås eller två.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden