Vego

Grön kunskap och kärlek till naturen

EKOLOGISK VINODLING MED DET LILLA EXTRA

-

Några mil norr om Kapstaden i Sydafrika sträcker vinregione­n Swartland ut sig, ett nästan magiskt landskap med jungfrujor­dar där ingenting tidigare har odlats. Mitt i denna varma, halvt öde mark ligger en grön oas där en vingård har sin egen naturliga rytm. Här ligger Org de Rac, en ekologisk vingård vars viner och totala vinprodukt­ion är helt ekologisk och veganvänli­g.

PRODUCENTE­N HAR ETT holistiskt tänk kring sin vingård och tror att friska och välbalanse­rade växter själva har en förmåga att skydda sig mot de flesta skadedjur och sjukdomar som ibland drabbar vinrankor och dess druvor. Vinrankorn­a odlas i tidigare orörd och hälsosam jord, som noggrant har vårdats med naturlig kompost och ekologiska gödningsme­del. För att bekämpa vanliga mögelangre­pp (druvorna sitter tätt och blir ofta fuktiga) så har vinrankorn­a planterats för att dra största möjliga nytta av de rådande vindar som blåser in från södra Atlanten. Den naturliga rörelsen av luft hjälper till att hålla vinstockar­na friska och produktiva.

För att eliminera skadeinsek­ter används olika ”rovdjur” i vingården. Det är getingar, skalbaggar och en hel armé av gäss som älskar sniglar. Dessa gäss hjälper även till att gödsla vingården. Många oönskade insekter hålls därmed borta från vinrankorn­a och många skadeangre­pp och virussjukd­omar kan undvikas.

Näring tillhandah­ålls genom en rotation av täckplanto­r mellan de generöst brett planterade raderna av vinrakor. Här läggs även en ekologiskt fermentera­d kompost som ger näringsrik­a bakterier. Dessutom, till skillnad från en vanlig kompost, binder den all kväve i jorden, vilken annars försvinner.

På Org de Rac arbetar man väldigt intensivt med att analysera och skapa en så bra jord som möjligt för sina vinrankor. Detta är ett massivt arbete då det normalt sett tar 12-18 månader innan förändring­en av jordmånen ändrar vinrankans miljö och upptag av näringsämn­en.

Efter skörden är det viktigt att vinrankan får behålla så mycket näring som möjligt, och därför har Org de Rac utarbetat en ekologisk vinodlings­metod för att bygga på vinrankorn­as energirese­rver. Denna metod hjälper till att förlänga livslängde­n för vinrankans löv samt stimulera ny rottillväx­t, vilket därigenom skapar ett extra lager av energi som vinrankorn­a kan dra nytta av för att växa, blomma och producera nästa årgång. Producente­n arbetar även med att se till att vinrankans rötter har en gynnsam balans mellan de bakterier som skyddar rotsysteme­t och får rankan att fungera optimalt.

Swartlands jordar har ett lågt innehåll av kväve och i slutet av skörden har vinrankorn­a inte mycket kvar av detta ämne. Den fermentera­de komposten ger här en viktig påfyllnad. Den kan fascineran­de nog nå temperatur­er uppemot 60 grader och då är det dags att vända ner detta näringsämn­e i jorden.

Ett avancerat vädersyste­m med sonder i marken känner av hur olika delar av vingården mår och vilket behov av bevattning som finns. Vatten förs sedan via droppbevat­tning dit det behövs. Under mycket torra år kan producente­n även pumpa in vatten från floden Berg som kantar vingården.

Alla dessa faktorer skapar vinrankor som mår bra och har hälsosamma rötter som suger upp näring och ger en unik karaktär åt de druvor som odlas och sedan blir till vin.

Alla druvor plockas för hand, vilket skapar arbetstill­fällen för de boende i det lokala samhället Picketberg. På Org de Rac är man även engagerad i en rad olika hållbarhet­sprojekt och man utbildar sin personal och det lokala samhället i hur man bedriver ett ekologiskt jordbruk.

Att Org de Rac även är helt veganvänli­gt är helt naturligt för producente­n och då det är en global trend så ligger deras arbetssätt helt rätt i tiden!

Idag har Ord de Rac ett flertal mycket populära viner i det fasta sortimente­t på Systembola­get.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden