Vego

The Ashram - en grön oas i Los Angeles

När Catharina Hedberg startade The Ashram i Kalifornie­n visste amerikaner­na knappt hur en gurka såg ut. Idag kommer storheter som Cindy Crawford, Barbra Streisand och Renée Zellweger för att äta veganskt och bli en del av Ashram-familjen.

- TEXT: ANNA-MARIA STAWREBERG RECEPT: SUZIE SPRING BOHANNON

Egentligen ser det inte mycket ut för världen, legendaris­ka The Ashram vid foten av Santa Monica-bergen. Nej, The Ashram smälter in i naturen och den enda byggnad som sticker ut det allra minsta är det kupolforma­de trähus där man håller de dagliga yogasessio­nerna. Här finns ingen lyx i överflöd. I stället fokuserar Catharina Hedberg och hennes kolleger på familjär stämning, hård träning, naturupple­velser och nyttig mat. Ändå står Hollywoods stjärnor i kö i flera månader för att få ta del av det veckolånga programmet och en årlig vistelse på The Ashram är något av ett måste. Något som ”alla” pratar om.

– Men när Ann-Marie Bennström och jag drog i gång det här för 44 år sedan trodde folk att vi var galna, säger Catharina Hedberg.

För sjukgymnas­ten och gymnastikd­irektören Catharina, som under flera år arrangerat hälsoresor i Europa, kändes det som en genialisk idé. Hon ville till USA, hon ville jobba med kiroprakto­rn Ann-Marie Bennström och hon ville få amerikaner­na att anamma lite av den nordiska livsstilen där att ”gå på tur” var något av en självklarh­et.

– Problemet var att amerikaner­na var i alldeles för dålig form för att klara av några längre vandringar, berättar Catharina.

FÖR ATT INTE tala om maten. Redan från början hade radarparet Catharina och Ann-Marie bestämt sig för att odla de grönsaker som serveras på The Ashram på ägorna. Och inte bara det, planen var dessutom att gästerna själva skulle skörda sina måltider.

– På den tiden var det ingen som åt veganskt. Man proppade i sig olika konstgjord­a ämnen och visste knappt hur en grönsak såg ut. Än mindre hur den växte eller tillagades, minns Catharina.

I början var det ingen kö över huvud taget för att komma till The Ashram. Tvärtom. Men Catharina och Ann-Marie var övertygade om att de var något stort på spåren. De bet ihop och körde sitt koncept, ett koncept som håller än idag.

– Man kommer hit på söndagen och åker hem lördagen därpå. Vi har alltid tolv personer åt gången och alla bor väldigt enkelt. Man delar badrum och det finns bara ett par enkelrum. De flesta bor två och två.

Programmet är tufft med tidig väckning, en timmes morgonyoga, vegansk frukost och därefter en fyra-fem timmar lång vandring i Santa Monicas svindlande vackra berg.

– Man vandrar tillsamman­s med gruppen, men i den takt som passar. Under vandringen­s gång får man ett äpple eller en näve mandlar, that’s it, säger Catharina.

När vandringen är avklarad är det lunch i trädgården, oftast en sallad. Resten av dagen består av träning, poolvolley­boll, mer yoga, meditation och olika lektioner. Varm middag på kvällen. Och massor av långa samtal med de nyvunna vännerna i gruppen förstås. För vistelsen på The Ashram tycks ha en förmåga att svetsa samman människor, något som också var Catharinas syfte från början.

– Vi brukar tala om ”The Ashram spirit” och faktum är att vi är som en familj här. Många som jobbar på The Ashram har varit med sedan starten och deras barn jobbar också här. Gästerna återkommer år efter år och de nya gäster som kommer hit gör det för att deras vänner har berättat om The Ashram.

ÄVEN OM MÅNGA av gästerna är vana vid lyx i överflöd – en veckas vistelse på The Ashram går trots allt på 55 000 kronor – verkar enkelheten, naturen och filosofin tilltala människor. Och kön är lång. Den som tänkt sig en vecka på The Ashram måste höra av sig åtminstone sju månader i förväg för att få en plats. Enligt Catharina är det bara människor som står stadigt med fötterna på jorden som kommer hit. Ingen av gästerna väntar sig

”Vi brukar tala om ’The Ashram spirit’ och faktum är att vi är som en familj här”

 ??  ??
 ??  ?? Catharina Hedberg.
Catharina Hedberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden