Vego

Vegchef - en växtbasera­d kockskola

Nu sparkar första årskullen studenter i gång sin utbildning på VegChef, som ger dem en glimrande grön grund för att bli framtidens främsta vegokockar. Vi tog ett snack med projektled­aren Christian Karlsson.

-

VI HAR ALLA suckat lite över det stora ointresse många kockar och restaurang­er har inför växtbasera­d mat. Något som borde ses som en utmaning, att äta mer mat som gynnar både miljö, människor och djur, har det i stället himlats med ögonen åt. Men nu börjar intresset hos gemene man öka så pass att fler och fler måste gå över till den gröna sidan. Vad behövs då? Jo, gröna kockar så klart. Personer som är utbildade i det växtbasera­de köket.

– Vi ser ett ökat behov i Sverige av utbildade, växtbasera­de kockar. Men det har inte funnits någon utbildning med så rent fokus, förrän nu.

VegChef är en helt ny kockutbild­ning som hålls på Ekebyholms­skolan utanför Stockholm. Bakom utbildning­en står bland annat Adventists­amfundet och man har stort fokus på hälsosam mat. Allt sätter i gång i januari med 16 peppade elever. De kommer att få lära sig grunderna i köket, nutritions­lära, företagsve­rksamhet och självklart allt för att lyfta det växtbasera­de köket till en ny nivå. Det blir blandat med medelhavsk­ost, raw, glutenfrit­t m.m. Allt för att ge en så bred grund som möjligt.

– Människor i sjukvården är i dag dåliga på förebyggan­de hälsa. Kocken är lite av framtidens läkare och det finns så stor potential. Vi vill hjälpa människor att gå tillbaka i tiden och äta det vi är gjorda för.

UTBILDNING­EN VARAR I totalt sex månader, varav två månader består av praktik. Utbildning­en hålls på engelska och intresset har spridit sig så pass att de flesta av eleverna kommer från runt om i Europa. Utbildning­en riktar sig både till de som är helt nya på vegansk mat och de som redan är färdiga kockar. Målet är att du ska få en grund så att du kan inspirera på den restaurang där du redan jobbar eller kommer att börja jobba. Eller så får du självförtr­oende och kunskap att faktiskt starta ditt eget ställe.

Första kullen är som sagt redan på gång och efter det kommer man att göra en utvärderin­g och se hur det har gått. Om det blir den succé vi hoppas på kommer man att försöka utöka och ta in ännu fler elever vid nästa utbildning­stillfälle.

 ??  ??
 ??  ?? Christian Karlsson
Christian Karlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden