Vego

Syra med surtanten

- RECEPT: JENNY NEIKELL FOTO: TOM WALL

Många känner säkert igen syrade klassiker som kimchi och surkål, men då ska du veta att du kan syra i princip vad som helst. För att inte tala om alla varianter på de gamla goda klassikern­a. Det visar verkligen drottninge­n av syrat, Jenny Neikell, i sin andra syrningsbo­k: Fermentera 2.0. Varför inte testa brysselkål­skimchi!?

SYRAD SVAMP 800 g

Jag är visserlige­n en ivrig svampplock­are men har ändå aldrig haft problem att komma på vad jag ska göra med svampen jag hittar; rensa, steka i smör och nalla så många under stekningen att det inte finns något kvar att servera. Därför kan jag inte påstå att det här svamprecep­tet är mitt mest använda, men eftersom jag ofta får frågan om man kan syra svamp så verkar det som att andra har så stor lycka i svampskoge­n att de har behov av alternativ till torkning och frysning. Så självklart bjuder jag på ett recept. Och om du, som jag, inte kommer hem från svamprunda­n med korgar dignande av karljohan så kan jag tipsa om att det går fint att syra även svamp från affären. Den här fermenteri­ngen (både svampen och grönsakern­a) äter jag gärna som ”vegetarisk sill” på rågbröd med majonnäs och lagrad hårdost. Eller som topping på en macka med hummus.

500 g rensad svamp, t ex karljohan, fårticka

eller ostronskiv­ling

100 g gul lök (1 lök)

100 g skalade morötter

100 g vitkål

5 g vitlök (2 klyftor)

10 g dill

1 tsk kryddpeppa­rkorn

1 dl lag från en tidigare syrning

15 g havssalt (1 msk finkornigt)

Saltlake

2 dl kallt vatten + 3 krm finkornigt havssalt

1. Dela svampen i bitar och förväll den på svag värme i en kastrull tills det mesta av vätskan från svampen kokat bort. Passa noga, svampen ska inte bli brynt. Låt den svalna till rumstemper­atur.

2. Skala lök och morot och skär dem i tunna skivor.

3. Skölj och ansa vitkålen och skär den sedan i 1–2 cm stora bitar.

4. Skala och finhacka vitlöken.

5. Skölj dillen. Krossa kryddpeppa­rn grovt i mortel eller med knivbladet mot skärbrädan.

6. Lägg svamp, lök, morot, kål, vitlök, dill, kryddpeppa­r och salt i en bunke. Häll över syrningsla­gen och blanda runt.

7. Lägg i svampbland­ningen i en enlitersbu­rk av glas med gummiring och bygellås. Tryck till lätt så allt packas tätt. Tillsätt lite saltlake om grönsakern­a inte täcks av vätska, men lämna minst 5 cm till kanten på burken.

8. Påstricket: Ta en fryspåse som rymmer 2 liter och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken.

9. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.

10. Låt burken stå på en tallrik i rumstemper­atur (18–22 grader) i 10 dagar.

11, Låt svampen mogna i kylskåp i ytterligar­e minst 1 vecka.

BRYSSELKÅL­SKIMCHI ca 550 g

Brysselkål är som vitkålshuv­uden för rumpnissar. Dessutom blir de ännu vackrare på tallriken om man separerar alla bladen var för sig. Om du vill utmana ditt tålamod kan du göra det till den här kimchin. Annars fungerar det minst lika bra att kvarta dem. Om de yttersta bladen på brysselkål­shuvudena ser tråkiga ut kan du ta bort dem, annars räcker det med att bara skölja dem. Brysselkål är ganska torr och vätskar sig inte tillräckli­gt för att få till en syrefri miljö i burken. Därför tillsätts lite saltlake som dessutom hjälper kålen att mjukna hela vägen in till kärnan.

500 g rensad/sköljd brysselkål 10 g havssalt (2 tsk finkornigt) 10 g ingefära

5 g vitlök (2 klyftor)

25 g gul lök (ca 0,25 lök)

½ msk gochugaru

Saltlake

2 dl kallt vatten

+ 3 krm finkornigt havssalt

1. Dela brysselkål­en i kvartar och lägg i en bunke.

2. Strö över saltet och massera in det så gott det går. Låt bunken stå ca 30 minuter i rumstemper­atur. Låt gärna en tallrik med en tyngd ligga på kålen under tiden. Massera sedan brysselkål­en lite till.

3. Häll på saltlake så att det knappt täcker brysselkål­en, det är inte säkert att allt behövs. Låt stå ytterligar­e 30 minuter för att mjukna.

4. Skala vitlöken och ingefäran (om den inte är ekologisk, i sådana fall räcker det att skölja den). Riv dem fint. Skala och hacka löken. Blanda ingefära, vitlök och lök med gochugaru till en pasta.

5. När brysselkål­en har mjuknat något, rör ner kryddpasta­n och blanda noga så att den kommer in lite mellan de små bladen. Tryck ner brysselkim­chin i en enlitersbu­rk av glas med gummiring och bygellås.

6. Påstricket: Ta en fryspåse som rymmer 2 liter och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken.

7. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.

8. Låt burken stå på en tallrik i rumstemper­atur (18–22 grader) i 14 dagar.

9. Låt brysselkål­skimchin mogna i kylskåp i ytterligar­e minst 14 dagar.

 ??  ?? Jenny Neikells andra bok Fermentera 2.0 (Norstedts) är fylld med ännu fler inspireran­de saker att syra. Varför inte testa svamp, nypon eller rotfrukter!? En riktigt kul bok för dig som gillar att nörda in dig på saker.
Jenny Neikells andra bok Fermentera 2.0 (Norstedts) är fylld med ännu fler inspireran­de saker att syra. Varför inte testa svamp, nypon eller rotfrukter!? En riktigt kul bok för dig som gillar att nörda in dig på saker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden