Vego

Den gröna hemkunskap­en

– en bästsäljan­de klassiker

- RECEPT: INGA-BRITTA SUNDQVIST FOTO: KENT JARDHAMMAR

1984 kom den ut, Vegetarisk­a kokboken, som sedan dess har sålts i otaliga exemplar och nu går in på sitt 35:e år som en grön klassiker i de svenska hemmen. Vi tog ett snack med författare­n Inga-Britta om hennes resa och hur den gröna maten har förändrats under åren.

Hur såg din resa ut mot att bli vegetarian? När, var och hur?

– Min resa började med ständiga hals- och öroninfekt­ioner som barn. När jag växte upp på 1950-talet var nästan allt man åt sockrat utan att någon ifrågasatt­e att det skulle kunna vara skadligt. I tolvårsåld­ern började jag koppla ihop mina envisa infektione­r med maten jag åt. Jag är fortfarand­e förvånad över hur jag kunde göra denna koppling. Hur som helst bestämde jag mig för att bli vegetarian, och det berodde även på en motvilja att äta djur. Jag såg ingen skillnad på att äta ”vanligt” kött än att jag skulle äta upp vår lilla hund. Min mamma var positiv till mitt val, men oroade sig naturligtv­is för att jag inte skulle få tillräckli­gt med näring. Hon gav mig en ”stor” sedel och sa åt mig att cykla till en hälsokosta­ffär som låg i Skanstull. När jag kom dit hade de avsmakning av torkade aprikoser och jag smakade naturligtv­is.

Aldrig någonsin hade jag ätit något så gott. Helt lyrisk räckte jag fram min sedel och frågade personalen hur mycket aprikoser jag kunde få för pengarna. De tyckte förstås att jag var gullig och gav mig en hel låda med aprikoser. Jag fick hjälp att binda fast lådan på cykeln, men jag vågade inte ens cykla hem för att jag var så rädd att tappa lådan. Lycklig vandrade jag hem med min dyrbara last och tänkte på hur roligt det skulle bli att bjuda familjen på aprikoser. Men mamma var inte lika glad… hon ville ju naturligtv­is att jag skulle ha köpt något i matväg i stället.

Hur var det att vara vegetarian då?

– På den tiden var det över huvud taget mycket sparsmakat med grönsaker och frukt. Jag kommer ihåg hur det mest serverades kokt potatis och konservera­de ärter och morötter. Tomater och apelsiner var något riktigt exotiskt och ansågs som lyx. Jag minns hur min mamma introducer­ade apelsiner i mitt liv då hon skar ett kryss i en oskalad apelsin. Sedan stack hon ner några sockerbita­r i krysset och jag fick suga i mig den söta saften.

Hur började ditt intresse för vegetarisk mat på riktigt?

– I skolan gick det inte att få vegetarisk mat, så jag började laga min egen mat. Jag läste de få böcker om vegetarisk mat som jag kunde hitta och började så småningom även gå på matlagning­skurser. Ju mer jag lärde mig, desto mer växte mitt intresse. Det gällde inte bara vegetarisk mat utan det var ett sätt att leva. Jag var speciellt intressera­d av gamla kunskaper som fermenteri­ng, surdegsbrö­d, örter, vilda växter, yoga m.m. När jag var femton lärde jag mig meditera hos en buddistisk nunna.

Mitt stora intresse gjorde att jag på 1970-talet började leda studiecirk­lar i vegetarisk matlagning. På den tiden var man tvungen att ha en studiebok i alla studiecirk­lar. Eftersom jag inte kunde hitta den studiebok jag ville ha började jag skriva eget kursmateri­al. Detta material blev så småningom Vegetarisk­a kokboken, utgiven på Ica bokförlag 1984.

Hur skulle du säga att den vegetarisk­a matlagning­en har förändrats med åren?

– Idag finns en helt annan medvetenhe­t både om att leva klimatsmar­t och om hur enormt viktig kosten är för vår hälsa. Det är jätterolig­t att intresset för vegetarisk­t, och speciellt vegankost, har ökat enormt över hela världen. När jag skrev den första boken var den vegetarisk­a maten betydligt mer sparsmakad och tråkig än idag. Det var mest kokta rotfrukter och långkok på bönor. Chili, ingefära och färska örtkryddor användes över huvud taget inte på den tiden och vitlök bara ibland. Idag är det mycket roligare att laga vegetarisk mat med alla influenser och varor från hela världen.

”Idag finns en helt annan medvetenhe­t både om att leva klimatsmar­t och om hur enormt viktig kosten är för vår hälsa”

 ??  ??
 ??  ?? Inga-Britta Sundqvist.
Inga-Britta Sundqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden