Vego

RÖDBETSFRA­LLOR

-

15 st

Dessa rödbetsfra­llor har den unika kombinatio­nen av att vara saftiga och samtidigt lätta och luftiga. Detta är förstås till stor del tack vare rödbetorna, men framför allt använder jag lite mjöl i förhålland­e till mängden vätska. Du kommer att uppleva degen som kladdig och det krävs att du håller fingrarna ordentligt inmjölade för att den inte ska fastna när du hanterar den. Du måste också vara varsam eftersom rödbetorna gör att degen lätt går sönder. Låt dig dock inte hindras av detta, du kommer att bli rikligt belönad när du ser bakresulta­tet!

215 g kokt rödbeta

15 g jäst

495 g vatten

9 g havssalt (eller 1 tsk vanligt salt)

300 g finmalet fullkornsv­etemjöl, gärna ett lantvete av kultursort

300 g siktat vetemjöl

1. Lös upp jästen i ljummet vatten och vispa ner saltet och fullkornsv­etemjölet. Häll ner resten av mjölet och blanda tills du har en jämn deg. Låt stå svalt och vila under en handduk i 30 minuter.

2. Lossa degen från kanterna och sträck degen från kanten och in mot mitten, en gång från fyra olika håll. Låt stå och jäsa i cirka 60 minuter.

3. Riv de skalade rödbetorna fint och sprid ut en del av massan över degen. Sträck eller vänd försiktigt degen över rödbetorna och sprid sedan ut mer. Fortsätt tills rödbetorna är slut. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.

4. Skär upp degen i 20 bitar och forma dem försiktigt till bullar. Degen brister lätt på grund av de rivna rödbetorna – försök undvika det så långt det går genom att hantera degen försiktigt. När du formar bullarna, försök att göra så att rödbetsmas­san inte hamnar i botten på frallan. Är det rödbetsmas­sa i botten kan det vara svårt att få frallan att släppa från plåten efter gräddninge­n.

5. Låt jäsa på bakplåt i cirka 30 minuter.

6. Grädda i vanlig ugn på 250 grader i cirka 13-15 minuter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden