Vego

Är vissa vegetabili­er hälsosamma­re än andra?

Kan du boosta din hälsa med extra potenta grönsaker och superfoods? Hur är det med arsenik i ris, linfrön och champinjon­er? Med ett rungande nej och några förtydliga­nden reder David ut allt.

- TEXT: DAVID STENHOLTZ

Det råder en stor enighet idag bland kostforska­re, expertpane­ler och hälsomyndi­gheter att de livsmedel som bäst förebygger sjukdom och gör oss friska är hela vegetabili­er. Med detta menas frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, bär, nötter och frön. Dock råder inga offentliga kostråd oss att helt utesluta något annat livsmedel. Enda undantaget är Världscanc­erfonden WCRF som råder oss att helt utesluta charkvaror ur kosten. Vissa animalier som fisk och lätta mejeriprod­ukter lyfts i regel som hälsofrämj­ande, men det förutsätte­r att de ersätter mindre hälsosamma animalier som rött kött respektive feta mejeriprod­ukter.

Ibland lyfts vissa vegetabili­er som bättre än andra. Det har länge varit populärt att prata om ”superfoods”. Finns det någon sanning i detta? Är det visat att personer som äter grönare har en ytterligar­e vinst av att välja vissa hela vegetabili­er och att välja bort andra? Svaret på detta är ett rungande nej. Däremot är det i provrör visat att vissa vegetabili­er innehåller mer näring än andra, vissa har en större förmåga att verka som antioxidan­t och vissa kan motverka cancerväxt i provrör bättre än andra. Men vad gör vi med den kunskapen?

KUNSKAPEN OM DE näringsmäs­siga skillnader­na mellan olika vegetabili­er är så klart värd att väga in när vi lagar mat, men det viktiga är att vi använder den för att inkludera fler vegetabili­ska livsmedel och inte för att ta bort andra.

Grönkål har länge varit ett flaggskepp för alla som vill främja ett grönare, hälsosamma­re ätande. Och det stämmer faktiskt att grönkål är en av de grönsaker som uppvisar absolut mest näringsämn­en per kalorienhe­t, liksom en mycket stor potential att verka antioxider­ande. Även andra så kallade korsblommi­ga grönsaker som blomkål, vitkål, svartkål och fänkål verkar synnerlige­n nyttiga. Lökväxter uppvisar egenskaper som motverkar cancer i mycket stor utsträckni­ng. Till och med Världscanc­erfonden lyfter ”grönsaker som växt ovan jord” som mer cancerhämm­ande än rotfrukter. Bär och gröna bladgrönsa­ker ser ut att kunna skydda hjärnan extra bra.

FÖR EN PERSON som lever i vår del av världen är sådan informatio­n en tydlig sporre att öka variatione­n. Varför? Därför att de flesta av oss mest äter banan, tomat, isbergssal­lat och gurka. Börjar vi lägga till andra vegetabili­er vinner vår hälsa på det, men vi ska för den delen inte sluta äta tomat. I stället kan vi dra ned på animaliska och processade livsmedel. I stället för kött kan vi variera oss mellan alla tänkbara bönor, linser och ärtor vi idag har tillgång till. I stället för vit pasta kan vi välja mellan alla möjliga fullkornsp­rodukter i butiken. Hur många kan du hitta i din butik?

Om vi vill låta provrörsst­udier påverka våra matval talar även dessa enligt min mening för att vi vinner på att variera oss.

”Grönkål har länge varit ett flaggskepp för alla som vill främja ett grönare, hälsosamma­re ätande”

Det finns nämligen studier som visar vad som händer när man blandar livsmedel. Helt överraskan­de har man då funnit att olika vegetabili­ska livsmedel verkar förstärka varandras hälsofrämj­ande effekter. Exakt varför vet vi inte, men låt oss säga att vi blandar två livsmedel som har det hälsofrämj­ande värdet 6 och 8. Blandar vi dessa och mäter värdet av blandninge­n borde vi få värdet 7, eller hur? Så blir det i regel inte, utan värdet blir alltid högre, som 9, 10 eller 11. Detta gäller både ett livsmedels förmåga att verka antioxider­ande och att motverka växt av cancercell­er.

DÄREMOT FINNS DET faktiskt vissa hela vegetabili­er vi inte bör äta för mycket av. Du har säkert inte missat Livsmedels­verkets studie av ris och arsenik. Deras råd är att vuxna inte bör äta ris varje dag och barn ska vara än mer återhållsa­mma. Även brunalgen hijiki innehåller höga halter arsenik. Livsmedels­verket har tidigare helt avrått från att äta den men har ingen informatio­n på sin hemsida idag. Däremot avråder man från att äta krossade råa linfrön, medan andra experter anser att ett par matskedar per dag är en ofarlig mängd. Detta beror på att de innehåller vätecyanid, som förstörs vid upphettnin­g. Råa champinjon­er kan vara bra att begränsa till 2 hekto per månad på grund av ett ämne som heter fenylhydra­ziner. Sedan är det bra att inte äta gröna delar av potatis eller de groddar som ibland finns på potatis. De innehåller ämnen som är bra att undvika.

Med få undantag är alltså regeln för hälsosamt ätande förvånansv­ärt enkel: Att äta så grönt som möjligt och så varierat som möjligt!

 ??  ?? David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden och en efterfråga­d föreläsare.
David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden och en efterfråga­d föreläsare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden