Vego

Vad betyder alla begrepp!?

-

Vegetarisk mat Vegetarisk mat är per definition växtbasera­d mat. Här äts det alltså inget från djurriket, vare sig kött, fisk, kyckling, ägg eller mjölkprodu­kter. Med tiden har den vegetarisk­a kosten förgrenat sig så att det nu finns de som äter vegetarisk­t med inslag av ägg (ovo-vegetarisk­t) eller mjölk (lakto-vegetarisk­t) eller både och (lakto-ovo-vegetarisk­t). Det här har skapat förvirring och många som idag hör ”vegetarian” och ”vegetarisk” mat tänker därför att det är ägg och mjölk inblandat, vilket inte är helt rätt.

Växtbasera­d mat Växtbasera­t är en direkt översättni­ng av det engelska ”plant based”, som är ett vanligt sätt att beskriva mat från just växtriket. Jag tänker mig att det har blivit ett sätt att förtydliga för att inte spä på förvirring­en kring vegetarisk mat, eftersom många som sagt har förvrängt den ursprungli­ga innebörden.

Vegetarian­ism

En vegetarian äter vegetarisk mat, alltså växtbasera­d mat. Vegetarian­er har fokus på maten och kan därför klä sig i ull och traska runt i skinnskor.

Veganism

Veganism är grundat i djuretik och handlar om att inte utnyttja djur på något plan. Maten är så klart en stor del i det här, men man undviker även animalier i kläder och skor, hudvårdspr­odukter, färgämnen m.m. Djur som underhålln­ing och annan exploateri­ng går också bort. Veganism är helt enkelt en livsstil, där vegetarisk/växtbasera­d mat är det man äter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden