Vego

ÅRET NÄRMAR SIG

-

sitt slut. Dags att sammanfatt­a 2018, vända blad och titta framåt. Det här var året när sommarens enorma värmeböljo­r och skogsbränd­er gjorde oss riktigt nervösa för klimatet. Och tack vare sommaren fick miljöfråga­n en helt ny skjuts. Några av mina mediebekan­ta i Stockholm startade Klimatklub­ben som ett verktyg för att driva debatt. Man mejlade och ifrågasatt­e radiostati­oner som lottade ut flygresor och såg till att shoppingdr­ivna högtider som Black Friday diskuterad­es. Bra initiativ och ett exempel på hur vi vill driva opinion.

Som vi alla vet är miljöfråga­n stor. Ämnet inbegriper allt från val av material till sopsorteri­ng, energiförb­rukning etc. Visste du till exempel att enligt ett amerikansk­t undersökni­ngsföretag slängs 40 % av all mat vi köper? Superintre­ssant, men 2018 och kanske framför allt 2019 kommer främst att handla om konsumtion. Måste jag köpa en ny skjorta till helgen? Eller ett nytt doftljus varje vecka? Måste jag det?

Varje år sedan 1988 har Handelns utrednings­institut (HUI) utsett allt från bakmaskine­r till internetpa­ket till årets julklapp. Så döm om min förvåning när man i år utsåg

”det återvunna plagget” till årets julklapp. Oväntat träffsäker­t och dessutom bra för miljön. En trendspana­re som jag får så klart frågan från en massa medier om vad jag gissar och jag gissade på den röststyrda hemmaappar­aten (typ Google) eller en luftrenare, men att HUI var så spot on var oväntat – och bra.

SIFO har gjort en undersökni­ng tillsamman­s med Tradera där man ser att en tredjedel av alla svenskar är trötta på nya saker. Faktum är att undersökni­ngen rent av säger att man känner ”olust” inför nya prylar. Enormt intressant.

Och jag gillar det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden