Vego

RÅGBRÖD I FORM

-

3 bröd

Jag skållar ofta råg när jag bakar bröd. Genom att skålla mjölet blir brödet sötare och får ett tätare inkråm. Det här rågbrödet är trots det luftigt eftersom det innehåller en förhålland­evis stor andel siktat vete. Vill du ha bröden än mer smakrika så låt dem jäsa kallt i kylen i formar över natten och grädda dem sedan direkt när du har tagit ut dem ur kylen.

150 g rågkross

150 g grovmalen råg

750 g kokhett vatten

6 g jäst

550 g vatten

26 g havssalt (eller 2,5 tsk vanligt salt) 150 g fullkornsv­etemjöl av Ölandsvete 850 g siktat vetemjöl av Ölandsvete

Steg 1

Skålla rågen – häll kokhett vatten över rågmjölet och rågkrosset. Låt blandninge­n stå tills den har svalnat. Du kan också låta den stå över natten.

Steg 2

1. Blanda ut jäst och salt i ljummet vatten.

2. Tillsätt fullkornsv­etemjölet och den skållade rågen och vispa till en jämn smet. Blanda ner resten av mjölet och blanda med händerna eller med en assistent (försiktigt) till en smidig deg. Låt jäsa i cirka 2,5 timmar i rumstemper­atur.

3. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela i tre delar. Forma till tre bröd (knåda inte). Använd så lite mjöl som möjligt.

4. Olja in brödformar­na. Lägg de formade bröden med skarven (undersidan) i botten av formen och den släta sidan upp. Låt jäsa under duk i cirka två timmar.

5. Värm upp ugnen till 250 grader (vanlig ugn, ej varmluft). När ugnen är varm, ställ in en kopp med kokhett vatten.

6. Grädda bröden på nedersta falsen på ett galler, ett bakstål eller en baksten i totalt cirka 50-60 minuter. Snitta bröden precis innan de åker in i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 200 grader efter 10 minuter. Ta ut vattnet efter 20 minuter.

7. Ta ut bröden ur formarna de sista 10 minuterna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden