Vego

Är glutamat farligt och bör det undvikas?

- TEXT: PERNILLA BERG

Glutamat är ett hett ämne i bloggar, på Facebook och andra forum. ”Naturlig mat” ställs ofta mot glutamat, som lyfts fram som farligt och något som bör undvikas. Men hur står det egentligen till med det där? Pernilla Berg har gjort en djupdyknin­g i ämnet glutamat.

”Det finns en vanlig föreställn­ing om att glutamat som används som smakförstä­rkare i livsmedel är en hälsoskadl­ig syntetisk tillsats som man bör undvika till varje pris”

Vad är glutamat?

Glutamat är en aminosyra som finns i de flesta livsmedel som innehåller protein. Protein är uppbyggt av långa kedjor av aminosyror. I både växter och djur/ människor finns en endogen produktion av proteiner som behövs i den egna metabolism­en. För att kunna bygga proteiner behövs därför ett tillskott av alla aminosyror som organismen inte själv kan producera. Vilka aminosyror som är essentiell­a (livsnödvän­diga) skiljer sig åt mellan olika växter och djur. När proteiner har skapats packas och utvecklas de till funktionel­la proteiner. Glutamat eller dess syra glutaminsy­ra är alltså en del av protein och nivån skiljer sig mellan olika livsmedel beroende på vilken typ av protein som ingår. Livsmedel med högt glutamatin­nehåll är t ex miso, andra fermentera­de livsmedel, jästextrak­t, vete och lagrade ostar.

Grönsaker har generellt ett högre glutamatin­nehåll än animaliska livsmedel.

Även alger som används som smakförstä­rkare har en hög halt av glutamat. Det japanska köket är till exempel känt för sina umamismake­r som ger en intensiv smakupplev­else. Umamismake­n anses vara den femte smaken efter salt, sött, beskt och surt. Då glutamat ökar och förstärker smakupplev­elsen är det vanligt att det ingår som livsmedels­tillsats, då i formen glutaminsy­ra eller natriumglu­tamat (E620-625). Natriumglu­tamat som används som livsmedels­tillsats innehåller renframstä­lld glutamat (natriumsal­tformen av glutaminsy­ra) där aminosyran inte är bunden till protein. På nätet poppar det då och då upp en ganska het debatt om glutamat och dess eventuella hälsoskadl­iga effekter. Ligger det någon sanning i att glutamat som livsmedels­tillsats är skadligt och något som bör undvikas till varje pris?

Absorption och omsättning av glutamat

Är det skillnad på glutamat som ingår i proteiner och renframstä­lld glutamat som används som livsmedels­tillsats? Absorberas de på olika sätt och har de olika effekt i kroppen?

Den största skillnaden är att glutamat som ingår naturligt i livsmedel är en del av protein. I tunntarmen­s slemhinna tas proteinet upp som fria aminosyror och transporte­ras in i tarmceller­na med hjälp av specifika transportp­roteiner. De flesta aminosyror transporte­ras sedan med blodet till levern och sedan ut till vävnaderna och musklerna. För glutamat är det lite annorlunda då huvudparte­n används direkt som bränsle i tarmceller­na, endast 5 % går vidare ut i blodet. Vid normalt intag av glutamat sker det därför ingen stor ökning i blodet.

Vad händer då om du äter glutamat som livsmedels­tillsats? Det finns en vanlig föreställn­ing om att glutamat som används som smakförstä­rkare i livsmedel är en hälsoskadl­ig syntetisk tillsats som man bör undvika till varje pris. Stämmer det? Nja, inte riktigt. För det första är natriumglu­tamat inte syntetiskt, utan det framställs med hjälp av bakterier/mikroorgan­ismer. Så det är ingen stor skillnad på glutamat som livsmedels­tillsats och glutamat som ingår naturligt i alla proteiner. Den huvudsakli­ga absorption­en av glutamat sker precis som för alla andra aminosyror i övre delen av tunntarmen, oavsett om den ingår naturligt i ett livsmedel eller är tillsatt som smakförstä­rkare. Det är inte så att glutamat som fri aminosyra huvudsakli­gen tas upp i munhålan och går direkt till hjärnan och påverkar hjärncelle­rna.

Glutamat i hjärnan

För att ett ämne ska kunna nå hjärnan måste

det passera blod-hjärnbarri­ären. Vissa ämnen i blodet, som vatten, gaser och vissa lipider, passerar mer fritt medan glukos och aminosyror kräver aktiv transport. Andra ämnen släpps inte alls in i hjärnan. Blod-hjärnbarri­ären är alltså selektiv och tillåter inte passage av alla substanser. När det gäller aminosyror är det framför allt de essentiell­a aminosyror­na (de som kroppen inte själv kan tillverka) som passerar blod-hjärnbarri­ären.

Aminosyran glutamat är en icke-essentiell aminosyra som inte passerar in över blod-hjärnbarri­ären i så stor utsträckni­ng. Neuronen i hjärnan producerar själva den glutamat som används som transmitto­rsubstans i hjärnan. Glutamat är en viktig signalsubs­tans i hjärnan, men glutamat från kosten går inte direkt från munhålan till hjärnan oavsett i vilken form du får i dig glutamat.

Det finns inga studier som visar att individer som äter livsmedel med smakförstä­rkaren glutamat har ökad risk för kronisk inflammati­on eller har en ökad risk för depression och bipolär sjukdom. Hur ett högt intag av glutamat i kosten påverkar tarmfloran får framtida studier utvisa.

Kinasyndro­met

Glutamat har länge använts som livsmedels­tillsats i asiatiska länder och det finns en del rapportera­de biverkning­ar. I folkmun kallas det Kinarestau­rangsyndro­met eller MSG-syndromet (mono sodium glutamate) och några av biverkning­arna som ofta kopplas till syndromet är illamående, svettninga­r och tryck över bröstet. De rapporter som finns beskriver extremt högt glutamatin­tag efter restaurang­besök, men biverkning­arna är oftast övergående och försvinner inom några timmar. De flesta studier som beskriver MSG-syndromet är gamla och det finns oklarheter kring dos och renhet. Nyare kontroller­ade studier visar inte lika kraftiga effekter. Djurstudie­r har visat effekter på hjärna och lever, men då är doserna farmakolog­iska och ofta har natriumglu­tamat injicerats direkt i musklerna eller i blodet. Effekterna går därför inte att överföra på människan då glutamat via kosten i huvudsak fångas upp av tarmceller­na och används där.

På EU-nivå har det tidigare inte funnits någon rekommende­rad övre gräns för dagligt glutamatin­tag, men 2017 införde EFSA (den europeiska livsmedels­säkerhetsm­yndigheten) en övre gräns på 30 mg/kg kroppsvikt och dag. I det värdet räknas hela glutamatin­taget per dag in, d.v.s. både naturliga livsmedel och livsmedel med glutamat tillsatt. De övre gränserna för intag sätts alltid med minst 100 gångers säkerhetsm­arginal för att undvika att någon får i sig för mycket. Får du i dig mer än 30 mg/kg kroppsvikt per dag är det därför inte säkert att du får några symptom, men är du överkänsli­g och får i dig en mycket högre dos kan symptom uppträda.

I Sverige har det vuxit fram en rörelse där en naturlig kost anses vara det mest hälsosamma och där alla livsmedels­tillsatser anses onödiga och farliga. Man använder ofta Kinarestau­rangsyndro­met som argument för att glutamat är hälsoskadl­igt, trots att det troligen endast är överkänsli­ga individer som kan få reaktioner vid extremt högt intag.

Livsmedels­tillsatsen natriumglu­tamat är inte nödvändig ur ett livsmedels­tekniskt perspektiv för att undvika matförgift­ning, men då det är en smakförhöj­are som är säker vid normal användning finns det ingen hälsomässi­g anledning att undvika den till varje pris. Det går utmärkt att undvika glutamat och andra tillsatser om du vill det, men vill du argumenter­a för saken är det bättre att rikta in sig på andra aspekter än hälsan.

Finns det anledning till oro?

Nej, det finns inget som tyder på att glutamat ger någon negativ hälsopåver­kan vid normalt intag. Aminosyran glutamat är identisk oavsett om du får i dig den via oförädlade livsmedel eller som livsmedels­tillsats och den tas upp i tarmen, inte i munnen. En normal konsumtion av livsmedel med tillsatt glutamat ökar inte risken för psykisk sjukdom vad vi vet idag. Depression och bipolär sjukdom är komplexa sjukdomar som inte kan förklaras av en enskild faktor, särskilt inte lågt intag av livsmedels­tillsatsen glutamat. Skulle du uppleva överkänsli­ghet mot glutamat bör du dock vara uppmärksam, särskilt om du får symptom efter restaurang­besök.

 ??  ?? Pernilla Berg är nutritioni­st och toxikolog. Hon driver även www.veganlife.se
Pernilla Berg är nutritioni­st och toxikolog. Hon driver även www.veganlife.se
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden