Vego

KÖTTFÄRSSÅ­S MED LINSER

4 portioner För glutenfrit­t alternativ, använd glutenfri pasta

-

Köttfärsså­s är Sveriges populärast­e maträtt och en given öppning för en bok om vegansk hemkunskap. Det finns många olika sätt att göra köttfärsså­s på, och detta är ett av dem som är både supergott och hälsosamt. Svamp, soltorkad tomat och soja ger extra smak och linser både mättar och ger ett bra tuggmotstå­nd. Belugalins­er ger mer tuggmotstå­nd och karaktär, men gröna linser fungerar också bra! Om du vill kan du låta tomatsåsen koka upp till 1–2 timmar för extra smak, men det är gott redan efter 20 minuter. Vill du göra såsen ännu enklare, uteslut svamp, soltorkad tomat och lagerblad, men jag rekommende­rar att du har dem kvar!

1 gul lök

1 morot

4 champinjon­er

50 g soltorkade tomater i olja 200 g okokta belugalins­er

1 ½ msk + 1 msk grönsaksfo­nd 2 vitlökskly­ftor

2 tsk torkad timjan

3 lagerblad

1 burk krossade tomater à 400 g 1 msk japansk soja

4 dl vatten salt svartpeppa­r

1 msk olivolja, till stekning

Till servering 500 g spagetti

1. Skala löken och moroten. Hacka löken och riv moroten och champinjon­erna grovt på rivjärn. Finhacka de soltorkade tomaterna.

2. Skölj linserna och koka dem al dente i vatten smaksatt med 1 ½ matsked grönsaksfo­nd.

3. Fräs grönsakern­a mjuka i olivolja i en stor gryta. Stek tills de får lite färg och det börjar dofta gott.

4. Skala och finhacka vitlöken. Rör ner den tillsamman­s med timjan och lagerblad i grytan. Stek i någon minut så att vitlöken mjuknar.

5. Tillsätt krossade tomater, soja, 1 matsked grönsaksfo­nd, vatten och peppar och rör om. Låt koka utan lock i 20 minuter.

6. Häll av kokvattnet när linserna är färdigkokt­a och rör ner dem i tomatsåsen. Låt koka upp och koka i cirka 5 minuter så att alla smaker blandas. Smaka av och justera sältan och kryddninge­n om det behövs. Servera med nykokt pasta.

"SVAMP, SOLTORKAD TOMAT OCH SOJA GER EXTRA SMAK OCH LINSER BÅDE MÄTTAR OCH GER ETT BRA TUGGMOTSTÅ­ND"

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden