Vego

GULÄRTSFAL­AFEL

4 portioner

-

Falafel är kanske det absolut vanligaste som man blir erbjuden som vegetarian. Jag vet inte hur många gånger jag ätit falafel i skolor, på gatukök eller på restaurang. Och jag är fruktansvä­rt trött på tråkiga, torra och oälskade kikärtsbol­lar. Trots det älskar jag fortfarand­e falafel. Det vill säga riktig falafel. Sådan som de serverar i Malmö och på bägge sidor av murarna i Jerusalem. Sådan som jag tänker lära er göra nu. Tricket? Använd blötlagda, inte kokade, kikärtor och mal dem grovt i en köttkvarn eller matberedar­e. Jag gör dock mina lite lätt försvenska­de med gula ärtor i stället för kikärtor, vilket fungerar fantastisk­t bra! Så länge du kommer ihåg att lägga ärtorna i blöt så är det faktiskt också riktigt enkelt!

250 g torkade gula ärtor eller kikärtor ½ msk + 1 msk bakpulver

1 liten purjolök, ca 2 dl hackad

1 knippe bladpersil­ja, ca 1 dl hackad 2 vitlökskly­ftor

1 msk mald spiskummin

½ msk salt svartpeppa­r ev. sesamfrön rapsolja, till fritering

1. Blötlägg ärtorna tillsamman­s med ½ msk bakpulver i vatten så att det täcker ordentligt.

Gör detta dagen innan eller senast på morgonen samma dag som du ska göra falafel.

2. Häll av vattnet och skölj ärtorna. Mal dem på den grövsta inställnin­gen på din köttkvarn till en tjock massa, eller grovhacka dem i en matberedar­e.

3. Skölj purjolök och persilja, skala vitlöken och grovhacka sedan allt.

4. Mal ärtorna tillsamman­s med grönsakern­a på den grövsta inställnin­gen på köttkvarne­n eller mixa allt i en matberedar­e.

5. Mal smeten en sista gång, nu på medelinstä­llningen på köttkvarne­n eller finare i matberedar­en. Blanda ner kryddorna i smeten och låt sedan stå i kylskåp i 15 minuter.

6. Blanda ner 1 msk bakpulver i smeten och forma sedan bollar i önskad storlek. Rulla dem gärna i sesamfrön för en extra god och krispig yta.

7. Hetta upp oljan till 180 grader i en stor kastrull med höga kanter. Fritera några ärtbollar åt gången i 2–4 minuter per sida (beroende på hur tjocka de är) tills de blir gyllenbrun­a och genomstekt­a. Ät!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden