Vego

SMÖRGÅSBAK­ELSE

4–6 bufféporti­oner

-

Inget kalas utan tårta! För att passa på bufféborde­t lagar vi en mindre variant med klassisk fyllning. Sist vi bjöd på denna på ett knytkalas sa en äldre släkting: ”Stackars er veganer som inte får smaka på den här smörgåstår­tan. Den var fantastisk.” Vi väntade med att säga att det var vårt veganska bidrag tills tallriken var slickad.

4 skivor ljust formbröd

2 dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche

eller Oatly Havregurt Turkisk

2 tsk tångrom

2 tsk vegiar (vegetarisk kaviar)

2 tsk färsk dill, hackad en halv liten rödlök, hackad

1 tsk citronsaft

1 ½ dl majonnäs, vegansk

2 skivor vegansk sk*nka, hackad

2 msk vegansk pastej

1 msk hackad smörgåsgur­ka salt

Topping

några salladsbla­d tångrom polka- och gulbeta

1. Om du vill ha en rund bakelse så stansa brödskivor­na med en kopp eller stort glas för att få jämna cirklar.

2. Blanda 0,5 dl crème fraîche, tångrom, vegiar, dill, rödlök, citronsaft och salt i en skål. Bred ut rikligt på en brödskiva. Lägg en brödskiva över.

3. Blanda ca 0,25 dl crème fraîche, 0,25 dl vegansk majonnäs och den hackade vegoskinka­n i en skål. Bred över på nästa lager på tårtan och täck med en skiva bröd.

4. Rör ihop 0,25 dl majonnäs, 0,25 dl crème fraîche, pastejen och smörgåsgur­kan och bred på brödskivan. Täck med den sista brödskivan.

5. Blanda lika delar vegansk majonnäs och crème fraîche i en skål och täck tårtan, använd tex en slickepott. Ska du äta tårtan direkt kan du garnera, annars kan du ställa in den i kylskåpet efter detta steg och toppa precis innan du ska servera.

6. Toppa genom att tex klä sidorna med salladsbla­d och lägga på fint skivad (använd med fördel mandolin) gul- och polkabeta samt tångrom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden