Vego

LOADED DONUTS

-

6 st

Vår favoriteft­errätt alla kategorier är munkar.

Att servera dessa nyfriterad­e, mjuka guldklimpa­r kommer garanterat att ge dig pluspoäng hos gästerna. Hur du uppnår maximal påskkänsla? Du laddar så klart tallriken med vaniljglas­s och guldglänsa­nde hjortron.

25 g smör, t ex mjölkfritt

1 dl mjölk, t ex havremjölk 12,5 g jäst (¼ paket)

1 msk socker + mer att rulla i 1 msk rapsolja

½ tsk bakpulver

1 msk majsstärke­lse

2–2 ½ dl vetemjöl rapsolja att fritera i Topping

vegansk vaniljglas­s

½ tsk vaniljpulv­er

250 g frysta hjortron (tinade)

1. Smält smöret och blanda med mjölken. Se till att det är fingervarm­t. Häll ner i en skål.

2. Blanda ner smulad jäst och socker i en bunke och rör ned mjölkbland­ningen, oljan, bakpulvret, majsstärke­lsen och mjölet och blanda till en smidig deg. Låt jäsa i 60 minuter.

3. Kavla ut degen till en cirka 2 cm tjock rektangel och stansa ut 6 runda plattor med tex en liten skål och placera på en plåt. Gör du dem jämnt runda sväller de fint runt sömmen vid fritering. Låt jäsa i 20 minuter till.

4. Hetta upp generöst med olja i en kastrull. Sikta på 180 grader. Fritera munkarna i ca 3 minuter. Om de mycket fort får en djupbrun färg är oljan för varm och de riskerar att bli degiga i mitten. Lägg över dem på ett grillgalle­r och låt dem svalna och torka något.

5. Häll ned socker i en påse och lägg ned en munk i taget och skaka så att de täcks av ett jämnt lager socker.

6. Koka ihop hjortronen med vaniljpulv­er till en varm bärkompott. Servera gärna munken nyfriterad med ett generöst berg av vaniljglas­s och hjortron.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden