Vego

RAMENNUDLA­R MED SOCKERTÅNG

4 portioner

-

5–10 g torkad sockertång

2 ½ dl kallt vatten

1 ¼ tsk rostat bakpulver, se nedan ½ msk tång- eller vanligt havssalt 400–500 g siktad dinkel maizena eller potatismjö­l

Rostat bakpulver ½ dl bakpulver

1. Sätt ugnen på 50 grader. Torka sockertång­en i ugnen i 5 minuter så att den blir riktigt spröd.

2. Mixa tången så att den blir så finfördela­d som möjligt. Häll tångflingo­rna genom en sil. Grova flingor som inte går igenom silen kan du mixa en gång till. Ta vara på tångpulvre­t.

3. Blanda vatten, bakpulver, tångpulver och tångsalt. Rör om tills allt lösts upp. Låt vätskan stå en stund så att tången blir genomfukta­d.

4. Häll mjölet i en degblandar­e, börja med 400 gram. Sätt blandaren på låg fart och häll sakta ner vätskan i mjölet. Låt blandaren gå tills degen går ihop. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Det ska bli en ganska hård och gummiaktig deg.

5. Ta upp degen och knåda den smidig. Låt den vila invirad i plast i kylen minst 1 timme men helst till nästa dag.

6. Dela degen i sex jämnstora bitar. Platta till bitarna något och kör dem genom en pastamaski­n till fyrans eller femmans tjocklek. Pudra degytan med lite maizena eller potatismjö­l och kör till tunna nudlar. 7. Stormkoka nudlarna i rejält med saltat vatten. Ta upp lite nudlar och smaka dig fram till rätt konsistens. Det brukar vara lagom med 45 sekunder om de ska användas till ramen.

Rostat bakpulver

1. Sätt ugnen på 135 grader.

2. Sprid ut bakpulver på en bakplåtspa­ppersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen 1 timme.

3. Låt svalna och förvara i en burk med tättslutan­de lock. Pulvret håller länge och räcker till många nudelsatse­r.

Att salta in tång ger längre hållbarhet och härlig konsistens. Tången kan användas skuren i bitar i allt från sallader och grönsaksin­läggningar till pajer och gratänger. Större bitar är också fina att röka i röklåda. Tänk på att använda rena burkar och redskap och se till att ingen tång flyter upp över ytan. Är det bakterier i burken möglar tången snabbt.

300 g färsk späd socker- eller fingertång alt.

100 g torkad

1 liter vatten

60 g havssalt

1. Blöt upp torkad sockertång eller fingertång. Unga, späda exemplar ger bäst resultat.

2. Lägg tången i kokande vatten och sjud cirka 2 minuter. Provsmaka dig fram till fin konsistens. Det kan behövas längre koktid om tången är grov. Lägg tången i en väl rengjord glasburk med lock.

3. Blanda vatten och havssalt (6-procentig saltlag). Koka upp lagen så att saltet löses upp ordentligt.

4. Häll saltlagen över tången. Klipp en rundel av ett plastlock och lägg över tången som tyngd så att allt är under ytan. Sätt på locket och ställ kallt.

5. När tången ska användas sköljer du snabbt av saltlagen under vattenkran­en eller lägger tången en liten stund i en bunke med kallt vatten.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden