Vego

KAMBODJANS­K CURRYGRYTA MED GURKMEJA, CITRON OCH STJÄRNANIS

4 portioner

-

När jag reste runt i Kambodja åt jag den här currygryta­n varje dag, ibland två gånger om dagen! Den smakar inte riktigt som andra currygryto­r. Hemlighete­n är färsk citron och stjärnanis, som ger grytan en fräsch citrussmak. I vanliga fall innehåller grytan kyckling och mustiga grönsaker, men vi har gjort den vegansk med lättare närodlade grönsaker. Du kan förstås tillsätta dina egna favoriter i din gryta!

Kambodjans­k currypasta

2 citroner

3 citrongräs­stjälkar

50 g färsk ingefära 4 vitlökskly­ftor

½ tsk sambal oelek

1 tsk malen gurkmeja

½ dl solrosolja fint havssalt en gnutta agavesirap (valfritt)

Gryta

solrosolja

1 dl currypasta

1 gul lök, skuren i klyftor

5 dl vatten

3 stjärnanis­ar

5 dl kokosgrädd­e fint havssalt eller grönsaksbu­ljong av god kvalitet 1 röd paprika, urkärnad och skuren i långa strimlor 1 stor morot, skivad

1 stor broccoli, delad i små buketter färsk basilika eller thaibasili­ka, till garnering

Kambodjans­k currypasta

1. Skala citronerna och filea dem. Ta bort eventuella kärnor.

2. Hacka citrongräs, ingefära och vitlök. Lägg citronfilé­er, citrongräs, ingefära och vitlök i en matberedar­e (eller mortel). Tillsätt sambal oelek, gurkmeja, olja och salt och mixa till en slät currypasta.

Gryta

1. Hetta upp lite solrosolja i en kastrull på medelvärme. Stek 1 dl currypasta i oljan i 3–5 minuter under omrörning tills den är mörkgul.

2. Tillsätt löken och stek den mjuk. Häll i vattnet när löken är mjuk. Skrapa loss det som fastnat i botten så att det inte bränns vid.

3. Koka upp vattnet, tillsätt stjärnanis, kokosgrädd­e och salt. Sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter. Du kan tillaga grönsakern­a på två sätt: lägg dem i grytan och låt koka med tills de är genomkokta och grytan har tjocknat. Eller stek dem i en stekpanna och lägg dem i grytan mot slutet. I så fall ska grönsakern­a tillsättas 10–15 minuter före servering och sjuda sakta. Jag föredrar att steka grönsakern­a, då behåller de tuggmotstå­ndet och färgen. Garnera med färsk basilika.

Tips: Om du gör currypasta­n i en mortel är det bäst att skära eller riva alla ingrediens­er fint innan du mortlar dem. Lägg currypasta­n i en burk och häll ett lager olja ovanpå innan du sätter på locket, så kan den förvaras i upp till en månad i kylskåpet. I det här receptet används hälften av den färdiga currypasta­n.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden