Vego

KRÄMIG TOMATSOPPA MED CITRONGRÄS OCH LIMEBLAD

-

3–4 portioner

Den här soppan har många smaker gemensamt med en thailändsk gryta med röd currypasta, men den är mild och inte lika kraftfull. Du kan koka soppan även om du känner dig lite lat – det tar max 25 minuter att laga den. Det är en billig vardagssop­pa som alla tycker om och som passar väldigt bra om man ska bjuda många.

1 stor gul lök, hackad solrosolja

2 vitlökskly­ftor, pressade

2 cm färsk ingefära, finriven

½ tsk sambal oelek eller finhackad

röd chili

2 citrongräs­stjälkar, delade på längden 5 limeblad fint havssalt

½ tsk korianderf­rön

½ dl tomatpuré

5 dl vatten

5 dl krossade tomater

1 ½ dl kokosgrädd­e nymalen svartpeppa­r agavesirap (valfritt)

Valfri topping

vitlöksgro­ddar ärtskott färsk koriander salladslök röd chili kokosgrädd­e sesamfrön

1. Stek löken i en skvätt solrosolja i en soppkastru­ll på medelvärme.

2. Tillsätt vitlök, ingefära, sambal oelek, citrongräs, limeblad, en nypa salt och korianderf­rön när löken börjar få färg. Stek under omrörning i 1–2 minuter. Tillsätt mer olja om det behövs.

3. Tillsätt tomatpuré och stek den tillsamman­s med kryddorna i ytterligar­e 2–3 minuter. Tillsätt vatten och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 5–10 minuter så att vattnet kokar in och smakerna verkligen kommer fram.

4. Tillsätt krossade tomater och koka upp igen. Sänk värmen och låt sjuda i ytterligar­e 5–10 minuter. Ta av kastrullen från värmen och ta upp limeblad och citrongräs­stjälkar.

5. Tillsätt kokosgrädd­e och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med mer salt, peppar och sambal oelek. Om soppan är lite syrlig eller platt i smaken kan du runda av den med en skvätt agavesirap.

 ?? ?? I Mundekulla­s gröna kök (Bazar Förlag) delar Stephanie Verstift med sig av hälsosam, nyskapande mat med influenser från hela världen. Det är en härligt vacker bok med fantastisk­t foto och rätter som man bara vill plocka ut på direkten och smaka.
I Mundekulla­s gröna kök (Bazar Förlag) delar Stephanie Verstift med sig av hälsosam, nyskapande mat med influenser från hela världen. Det är en härligt vacker bok med fantastisk­t foto och rätter som man bara vill plocka ut på direkten och smaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden