Vego

LÖKBHAJI MED YOGHURTSÅS

-

6 portioner

Lökbhaji är en läcker indisk munsbit. Min mamma brukade jämt släpa med mig kors och tvärs över hela landet till olika matmarknad­er, asiatiska festivaler och exotiska livsmedels­affärer. Hon hade själv nederländs­kt och polskt påbrå, men älskade färgerna, dofterna och smakerna från Fjärran Östern. I vårt hem hade alla väggar olika färg och det fanns buddhafigu­rer, färgglada tyger, snidade träfigurer och rökelse i varenda vrå. Till råga på allt svämmade trädgården över av bambu och syrenbuddl­eja. Vårt hem var som ett asiatiskt paradis mitt i ett helt vanligt holländskt bostadsomr­åde. Och maten hängde förstås med i temat! Lökbhaji var en av hennes favoriträt­ter. Du kommer att förstå varför när du har väl har smakat på dem!

4 gula lökar, skivade saften från 1 lime

½ tsk malen spiskummin

1 röd chili, tunt skivad

2 dl kikärtsmjö­l

1–2 tsk fint havssalt en halv näve färsk koriander, hackad kokos- eller solrosolja, till stekning

Servering mâchesalla­t lime granatäppe­lkärnor (valfritt) Yoghurtsås

2 dl yoghurt, t ex växtbasera­d en näve färsk mynta, hackad en halv näve färsk koriander, hackad (spara lite

till garnering) fint havssalt granatäppe­lkärnor (valfritt)

1. Lägg lökskivorn­a i en skål och blanda dem med pressad lime, spiskummin, chili, kikärtsmjö­l, salt efter smak och färsk koriander. Smeten ska vara ganska tjock och kladdig och lökskivorn­a ska täckas av mjölet.

2. Det finns två sätt att tillaga bhaji: fritera dem eller steka i stekpanna. Friterade bhaji blir frasigare medan stekta bhaji blir mjukare inuti. Jag föredrar stekta bhaji. Både friterade och stekta bhaji ska vara gyllenbrun­a. Vänd dem en gång under tillagning­en. Platta inte till dem för mycket under stekningen, då förlorar de en del av sin härliga textur. De ska se lite ojämna ut.

3. Garnera eventuellt med mâchesalla­t och granatäppe­lkärnor. Servera med yoghurtsås­en och en limehalva att pressa över.

Yoghurtsås

Blanda yoghurten med hackad mynta och koriander till en sås. Smaka av med salt och garnera med granatäppe­lkärnor och lite färsk koriander.

Variera!

Istället för gul lök kan du använda rå zucchini eller morot, grovriven eller svarvad på grönsakssv­arv. Du kan också byta ut kikärtsmjö­let mot vanligt vetemjöl eller rismjöl. Resultatet blir inte riktigt detsamma, men det blir bra ändå. Rätten blir dock inte lika proteinrik.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden