Vego

CURRYGRATÄ­NG MED POMMES DUCHESSE

-

4 portioner

En underbart krämig currygratä­ng som på klassiskt vis spritsas med potatismos, gratineras och toppas med dill. Citron, dill och noriblad ger den lite fiskiga smaken.

800 g potatis

30 g smör, växtbasera­t

1 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk 400 g tofu

8 stora noriblad neutral olja

2 små schalotten­lökar

2 tsk gul curry

1 burk kokosmjölk à 400 ml

2 msk majsstärke­lse salt vitpeppar

Servering citronklyf­tor dill

1. Skala och dela potatisen. Koka den mjuk och häll bort vattnet.

2. Mosa potatisen. Tillsätt smör, mjölk, salt och peppar. Låt svalna och fyll en sprits. Har du ingen kan du forma potatismos­et till toppiga bollar med en sked.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Dela tofun på längden i 8 skivor. Linda ett mindre eller klippt noriblad kring skivorna. Stek den inlindade tofun i olja 2–3 minuter på vardera sida och lägg sedan i mitten av en gratängfor­m, 20 x 30 cm.

4. Skala, finhacka och stek löken. Tillsätt curryn när löken är mjuk.

5. Tillsätt kokosmjölk och majsstärke­lse, smaka av med salt och peppar.

6. Montera potatismos­et i formens ytterkant och häll såsen ovanpå tofun.

7. Gratinera i ugnen ca 20 minuter till moset fått fin färg.

Psst... Tofun blir god om du låter den rinna av innan användning. Vill du få en fastare konsistens är det bäst att pressa ut så mycket vätska som möjligt ur tofun. Det gör du genom att vira in tofun i en handduk eller i bakplåtspa­pper, lägga paketet på en tallrik och lägga en skärbräda på paketet. För att pressa ihop tofun behövs det något tungt ovanpå skärbrädan, till exempel ett par konservbur­kar. Häll bort vätskan allt eftersom tofun släpper ifrån sig den. Titta till tofun då och då så att inte konservbur­karna välter när tofun sjunker ihop.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden