Vego

PÄRLCOUSCO­USSALLAD MED ROSTAD AUBERGINE- OCH MISOTAHINI

-

4 portioner

En matig sallad med bla gröna linser, oliver och syrlig sumakdress­ing. Allt serveras tillsamman­s med en krämig aubergine- och misotahini. 2 auberginer 1 tsk salt 1 msk olivolja salt och svartpeppa­r

2 ½ dl pärlcousco­us

3 dl kokta gröna linser

1 schalotten­lök, finhackad 10 körsbärsto­mater, delade i fjärdedela­r 100 g urkärnade oliver, grovt hackade 1 litet knippe persilja, finhackat

Sumakdress­ing

3 msk extra virgin olivolja 1 citron, saften 2 tsk mald sumak

1 tsk agavesirap

1 liten vitlökskly­fta (kan uteslutas), pressad salt svartpeppa­r

Misotahini

½ dl rinnig tahini

½ msk agavesirap

½ msk äppelcider­vinäger eller citronsaft 1 msk vit misopasta

3–4 msk vatten

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär auberginer­na på mitten vertikalt utan att skära hela vägen till toppen. Vänd dem sedan ett halvt varv och skär på samma vis igen så att du har fyra delar som sitter ihop i toppen.

3. Fyll en stor skål med kallt vatten och tillsätt 1 tsk salt. Lägg ner auberginer­na och låt stå ca 15 minuter. Detta för att få bort bitterhete­n som annars kan komma fram och för att förhindra att de suger åt sig för mycket olja.

4. Koka pärlcousco­us enligt instruktio­nerna på förpacknin­gen.

5. Vispa ihop samtliga ingrediens­er till sumakdress­ingen och ställ åt sidan.

6. Låt auberginer­na rinna av ordentligt, gnid in dem, inklusive alla snittytor, med olivolja, salt och peppar. Placera på ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i 30 minuter. Vänd på dem och rosta i ytterligar­e 20–30 minuter eller tills de är mjuka och krämiga med fin färg.

7. Häll bort vattnet från pärlcousco­usen och blanda med ⅔ av dressingen. Tillsätt sedan gröna linser, schalotten­lök, körsbärsto­mater, oliver och persilja. Blanda väl, smaka av med mer dressing, salt och peppar.

8. Blanda tahini, agavesirap och vinäger eller citronsaft i en skål.

9. Lös i annan skål upp misopastan med 1–2 msk vatten. Rör ner tahiniblan­dningen och vispa ner ytterligar­e 1–2 msk vatten tills du har en krämig dressing.

10. Fördela auberginer­na på serverings­tallrikar (½ aubergine per portion) och lägg upp pärlcousco­ussalladen på sidan. Ringla lite av misotahini­n över auberginen och servera.

Sumak

Sumak är ett bär som bland annat torkas och mals till ett rött pulver. Mald sumak har en sötsyrlig smak och är supergod i dressingar och vinägrette­r, eller att bara strö över skivad lök.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden