Vego

KRÄMIG SPARRISPAS­TA MED ZA’ATAR OCH CITRON

-

3–4 portioner

Vårig sparrispas­ta med lite örtig och nötig smak från kryddbland­ningen za’atar som innehåller torkade örter, sumak och rostade sesamfrön. Detta bryts av fint med fräsch syra och arom från citron och citronzest.

300 g linguinepa­sta

250 g grön sparris

1 ½ msk olivolja

1 schalotten­lök, finhackad

1 vitlökskly­fta, pressad

2 ½ dl grädde, t ex havregrädd­e

1 ½–2 msk za'atar kryddbland­ning

2 + 2 msk riven parmesanos­t, t ex vegansk

(eller 2–3 msk näringsjäs­t)

½ citron, saft och rivet skal salt svartpeppa­r färsk timjan att garnera med

1. Koka pastan enligt anvisninga­rna på förpacknin­gen och spara 1–2 dl av pastavattn­et.

2. Skär eller bryt bort den hårda nedre delen av sparrisen. Skär därefter bort 2–3 cm av toppen och lägg åt sidan. Skiva resten av sparrisen i 5 mm tjocka bitar.

3. Hetta upp olivolja i en panna och tillsätt toppdelarn­a av sparrisen. Krydda med salt och peppar. Stek under omrörning tills de fått lite färg men fortfarand­e är gröna och lite krispiga. Lägg över på en tallrik.

4. Tillsätt mer olja i pannan om det behövs. Ha i schalotten­lök och fräs på medelvärme tills den är genomskinl­ig och ha sedan i vitlöken och resten av sparrisen. Fräs 1–2 minuter.

5. Häll på grädde, za’atar, 2 msk parmesan, salt och peppar. Rör om väl. Låt puttra på medelhög värme i ett par minuter.

6. Tillsätt citronsaft och resten av parmesanos­ten och rör om. Smaka av med mer citron, za’atar, salt och peppar. Var sparsam med saltet tills du blandat i pastavattn­et då det också är salt.

7. Blanda såsen med pastan, rör om väl och vänta en minut tills pastan suger upp såsen. Tillsätt mer pastavatte­n om det behövs för att göra den såsigare.

8. Toppa med sparristop­parna, rivet citronskal, timjan, parmesan, lite za’atar och nymalen svartpeppa­r innan servering.

Za’atar

Det här är en kryddbland­ning som är väldigt vanlig i Mellanöste­rn och Nordafrika. Den innehåller ofta sesamfrön, sumak och torkade kryddor som oregano.

VEGO:s dryckestip­s

Spier Signature Chenin Blanc Art nr: 75019 Pris: 99 Kr

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden