Vego

GLUTENFRIA SALT- OCH TAHINICOOK­IES

-

10–12 medelstora/stora kakor

Spröda kanter och segmjuka inuti med bitar av choklad. Tahini används istället för ägg, men kakorna smakar inte mycket tahini utan mest som vanliga cookies.

Blöta ingrediens­er

½ dl havremjölk

½ dl rinnig tahini

80 g smält smör, t ex mjölkfritt 1 tsk vaniljextr­akt 1 dl strösocker 1 dl farinsocke­r

Torra ingrediens­er

4 dl, 160 g, havremjöl

1 tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 g grovhackad mörk choklad, mjölkfri

Topping flingsalt

1. Smält smöret och låt det svalna något. Häll sedan ner i en skål och blanda med alla andra blöta ingrediens­er. Tillsätt strösocker och farinsocke­r och blanda väl.

2. Blanda i en annan skål ihop bikarbonat och salt, tillsätt chokladbit­ar och blanda igen.

3. Vänd långsamt ner de torra ingrediens­erna i den våta blandninge­n tills allt precis blandas. Rör inte om för mycket. Täck över och låt stå i kylen i 20–30 minuter.

4. Sätt ugnen på 175 grader. Klä två plåtar med bakplåtspa­pper.

5. Skopa upp runda kakdegsbol­lar (2–3 msk) och lägg dem jämnt fördelade på plåten. Låt den andra satsen stå i kylen medan den första bakas.

6. Grädda i 10–12 minuter eller tills de precis blir lite gyllenbrun­a runt kanterna. Övergrädda inte, de kommer att stelna mer när de svalnat.

7. Om du vill få tunna platta kakor, håll plåten i båda kortsidorn­a direkt när du tar ut den och slå botten försiktigt mot köksbänken (med ett underlägg under).

8. Strö över lite flingsalt och låt stå på bakplåten i 10 minuter, ta sedan bort kakorna och låt svalna helt på ett galler. Håller i lufttät behållare i rumstemper­atur i 3–4 dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden