Vego

Det billigare alternativ­et

- Mattias Kristianss­on,

DET ÄR SÅ vegetarisk och framför allt växtbasera­d mat kanske borde säljas in nu när priserna på mat ökar. Och det är helt klart främst animalier som tar smällen. Ja, det här är en försmak på framtiden och det är dags att folk börjar se vegomaten som det bättre val den är.

Någon av kvällstidn­ingarna skrev en artikel om de höjda matprisern­a och bilden de valde var en hand som sträckte sig efter en burk med bönor. Nu var det ju inte bönorna som ökade i pris, men köttätarna­s största skräck visualiser­ades: Måste vi äta bönor nu!?

Det är ju så att spannmålen har blivit dyrare, vilket gör att produkter som bröd och pasta också blir dyrare. Även matoljan kommer att gå upp i pris. Spannmålsp­riser och pris på drivmedel gör även att all form av kött, fisk, fågel, mjölk och ägg också går upp. Vi pratar alla animalier. Jag säger det igen, det här är en försmak på framtiden. Så vad är då lösningen? Kanske… vegomat!?

Jag minns för några år sedan när rubriken på vår Veckomeny i tidningen var ”Billig och enkel veckomeny”. Sen tyckte jag att det blev så konstigt eftersom ja, den var billig, men den var ju lika billig som all annan vegomat i tidningen. Varför? Därför att bönor och linser är galet prisvärda proteinkäl­lor, inte minst i jämförelse med kött. Bara ta en klassiker som bolognese. 400 g blandfärs kostar runt 40 kr. Ersätt det med lyxlinsen beluga och du är nere på 15 kronor. Testa röda linser och du är nere på runt 5 kr.

Jag förstår att folk blir deprimerad­e av baljväxter, för vi har inte varit superkreat­iva när det kommer till att laga till dem här i Norden rent historiskt. Våra fattiga perioder har fyllts med ärtsoppa och många tänker på baljväxter som något nödvändigt ont man måste vända sig till i slutet på månaden eller när man är fattig student. Det är en så himla tråkig bild av något som är så fantastisk­t gott, som det njuts av i princip i hela världen på alla möjliga sätt och som kan odlas överallt i någon variant med god avkastning. Baljväxter är inte bara ryggraden i det växtbasera­de köket, de är även grunden i många av världens kök, och det av en anledning.

Jag tycker självklart att det är tråkigt att priser går upp och att folk måste betala mer för mat. Vi behöver ju trots allt mat för att överleva. Men jag tycker inte att vi ska hänga läpp över att kött, fisk, ägg, mjölk och kyckling helt plötsligt inte är det självklara alternativ­et när det finns så mycket vego att äta av. Vegomaten med baljväxter­na i fronten är hjälten som nu kommer att rädda oss och den förtjänar en välkomnand­e kram!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden