Vego

GNOCCHI MED ÖRTER, TOMAT OCH CITRON

-

3–4 portioner

Förbered rätten genom att laga gnocchin i förväg eller köpa färdig i affären. Servera med en god sallad till och toppa gärna med en lagrad växtbasera­d ost.

Gnocchi

500 g mjölig potatis

6 dl durummjöl eller vetemjöl 2 msk olivolja

2 tsk salt

1 dl vatten

Grönsaker

7 stora tomater, i bitar

1 liten gul lök, finhackad

1 knippe färsk finhackad salvia, ca ½ dl 2 tsk torkad rosmarin olivolja att steka i ca 250 g stora vita bönor 4 vitlökskly­ftor, rivna

1 citron, rivet skal + saft från halva salt svartpeppa­r ev. riven smakrik växtbasera­d ost till servering

1. Skala potatisen och skär den i bitar. Koka den sedan mjuk och häll av vattnet. Låt svalna.

2. Mosa potatisen med stomp och tillsätt sedan övriga ingrediens­er till gnocchin och knåda ihop till en deg.

3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, dela i fyra bitar och rulla ut fingertjoc­ka längder. Skär i lagom munsbitar. Koka upp vatten i en kastrull, salta och koka sedan gnocchin i omgångar. När de flyter upp på ytan är de färdigkokt­a och fiskas upp med hålslev. Lägg på ett fat och ringla olivolja över.

4. Skär tomaterna i bitar, finhacka löken och salvian.

5. Hetta upp stekhällen och häll på olja. Stek lök, salvia och rosmarin tills löken fått fin färg. Tillsätt tomaterna och fräs tills de släppt ifrån sig vätska och blir såsiga.

6. Häll på bönor, vitlök och citronskal och pressa över citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppa­r.

7. Tillsätt gnocchin och rör samman med tomatfräse­t så att allt blandas väl. Servera.

KOLBULLE 4 st

En svensk klassiker som hamnat lite i skuggan men som är enkel att svänga ihop och garanterat kommer att uppskattas av hela familjen. Som en ugnspannka­ka över öppen eld! Kolbulle kan tillagas på stekhäll, men det är enklast att använda sig av en gjutjärnss­tekpanna över elden.

4 dl vetemjöl 6 dl vatten 1 tsk salt

250 g champinjon­er eller sopp ½ tsk liquid smoke salt smör att steka i, t ex mjölkfritt

Servering lingonsylt

1. Vispa ihop vetemjöl, vatten och salt till en klumpfri smet.

2. Hacka champinjon­erna i ungefär 5 mm stora kuber.

3. Smält en klick smör i en gjutjärnss­tekpanna och fräs champinjon­erna med salt och svartpeppa­r tills de har fått fin färg och börjar bli knapriga. Tillsätt liquid smoke och fräs i ytterligar­e någon minut. Ta undan ¾ av svampen.

4. Klicka i mer smör i stekpannan och häll sedan i ¼ av smeten. Stek tills ytan torkat och kolbullen fått fin färg. Vänd kolbullen, klicka i mer smör och stek några minuter på andra sidan. Upprepa med resterande smet och svamp.

GÁHKKU 10 st

Gáhkku, eller glödkaka, är ett samiskt bröd som är sött och segt men samtidigt helt ljuvligt fluffigt och fantastisk­t gott. Det tillagas med fördel över öppen eld på häll och är gott att äta med bara smör, men det kan också fungera som t ex korvbröd.

Psst…

Det är lättast att vara två stycken när man gräddar gáhkku. Då kan den ena kavla ut nya bröd medan den andra vaktar de som gräddas.

5 dl kallt vatten

25 g färsk jäst

½ dl ljus sirap

2 tsk salt

12 dl vetemjöl special

75 g rumsvarmt smör, t ex mjölkfritt

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, sirap, salt och hälften av mjölet. Rör ihop till en lös deg.

2. Tillsätt smöret och arbeta degen så att margarinet fördelas väl. Det går också bra att riva i margarinet med hjälp av ett rivjärn om det inte har hunnit bli tillräckli­gt mjukt.

3. Tillsätt resterande mjöl och rör ihop till en deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i kylen över natten.

4. Ta fram degen, knåda den på lätt mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Rulla bitarna till bollar och kavla sedan ut dem till ca 5–10 mm tjocka kakor. Nagga med gaffel.

5. Grädda bröden i omgångar på lagom varm stekhäll. Elden får inte vara för häftig och slå upp på hällen, då kan bröden brännas. Vänd när gáhkkun fått fin färg och grädda även andra sidan.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden