Vego

KEBABSPETT

-

6–8 spett

Enkla kebabspett på få ingrediens­er men med mycket smak, funkar även lika bra att göra till små biffar.

450 g formbar vegofärs, t ex soja- eller ärtbaserad 1 liten gul lök, riven

1 litet knippe persilja, finhackat

½ tsk Aleppochil­i eller andra milda chiliflake­s ½ tsk 7 kryddor (kan uteslutas) salt svartpeppa­r 6–8 spett olivolja för pensling

Servering

tunnbröd, se sida 46 grönsaker pickles sumaklök, se sida 46 vitlök- och yoghurtsås, se sida 46

1. Lägg alla ingrediens­er i en skål. Om löken har släppt ifrån sig mycket vätska kan du krama ur den lite först. Se till att färsen kommer direkt från kylen. Knåda ihop alla ingrediens­er väl med händerna.

2. Täck över och ställ tillbaka i kylen 30–60 minuter, det är viktigt att den veganska färsen är kall när du ska forma den. Om du använder träspett, lägg dem i blöt så att de inte bränns under tillagning.

3. Om du använder ugn, värm ugnen till 200 grader (över- och undervärme). Slät grillhäll eller ugn rekommende­ras för dessa veganska kebabspett (inte grillgalle­r).

4. Ta en lite större bit färs i handen, kupa din hand med färsen uppåt, tryck ned toppen av spettet i färsen och forma sedan färsen nedåt runt spettet. Håll inte i änden av spettet med ena handen om du har svårt att få det att hålla ihop, håll runt själva färsen hela tiden istället. Alla veganska färser är olika, om din inte håller ihop riktigt kan du ha i lite ströbröd som fått stå med lite vatten eller lägga in den i kylen igen. Det går även bra att forma färsen till kebab eller små biffar utan spett.

5. För ugn: Pensla ugnsplåten/ugnsformen med olivolja och placera dina spett på plåten/ugnsformen och ställ in i mitten av ugnen. Pensla ovansidan med olivolja efter 20 minuter och låt gå i ugnen ytterligar­e 10 minuter eller tills de fått fin färg.

För slät grillhäll: Pensla grillhälle­n och lägg ut dina spett. Grilla försiktigt tills de fått fin färg på alla sidor. Rör dem inte för mycket tills de fått lite yta, så att de inte faller av spetten.

6. Servera med tunnbröd, grönsaker, pickles, sumaklök och vitlök- och yoghurtsås med torkad mynta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden