Vego

TRENDSPANI­NG

-

CORONAPAND­EMIN ÄR ÖVER. Som trendspana­re sitter jag just nu och tittar på effekterna av allt som har hänt. För ett danskt designföre­tag har jag tillsamman­s med några andra analytiker tittat på hur familjen förändrats. Grovt sett kan man se att den moderna familjen just nu drar åt tre håll.

Familj nummer ett. Den första familjen som man kan se är familjen som hoppar av ekorrhjule­t. Pandemin gjorde att vi testade att arbeta hemifrån och det fungerade ju faktiskt ganska bra. Den här familjen vill lämna storstaden och flytta ut närmre grönskan. Närhet till naturen är viktigt. Man kanske till och med skaffar höns. Men framför allt är tid viktigt. Tid för eftertanke, tid för barnen och långsamhet­ens lov. Hållbarhet står så klart i centrum och här ska barnen få leka. Barnen får ha på sig prinsesskl­äder (oavsett kön) och springa ut i skogen och göra kottdjur.

FAMILJ NUMMER TVÅ. Fler och fler personer skaffar barn senare i livet. Det kan innebära att man har lite mer sparkapita­l på kontot och därmed lite mer pengar att lägga på sina barn. Ja, detta är familjen som shoppar Gucci Kids till sina barn. Det finns fortfarand­e sådana… Hållbarhet står i centrum här också, men framför allt för att de har kunskap och råd. Visst, de ekologiskt odlade tomaterna är dyrare, men de har råd. I den här familjen är lärandet viktigt. Allt handlar om att barnen ska ha så bra förutsättn­ingar i livet som möjligt, för att bli advokater eller finansanal­ytiker. Så man går på museer och reser utomlands (med tåg), men allt handlar om att barnen ska lära sig.

FAMILJ NUMMER TRE. Under pandemin blev vi oroliga för våra äldre. Vi kanske inte flyttade ihop med våra äldre i samma grad som man kanske gjorde utomlands, men vi är närmre och träffas oftare. Det här generation­sboendet har den positiva effekten att barnen blir mer förstående för att det finns olika sorters människor. Alla är närvarande och delaktiga.

Ibland hämtar farfar på dagis, ibland mamma eller pappa. I den här familjen lever man mycket med ”man tager vad man haver”. Barnen går upp på vinden och hittar vinterkläd­erna och kommer ner utklädda. Här gillar man att saker fortsätter att användas över generation­sgränserna och det innebär att man väljer klassiska möbler och kanske kläder som kan ärvas. Poppiga trendfärge­r som till exempel rosa eller gult försvinner eftersom det blir så förknippat med en trend.

Visst, det finns säkert de som känner igen sig lite i alla exemplen ovan, men generellt sett kan man säga att det är hitåt vi är på väg.

 ?? ?? SKOR AV KAFFE
Kaffemärke­t Nespresso fortsätter att tänja på gränserna för återvinnin­g. Man har tidigare bland annat gjort cyklar av återvunnet aluminium. Nu tar man fram sneakers med återvunnet kaffe tillsamman­s med skomärket Zèta. Varje sko innehåller kaffe motsvarand­e 12 koppar espresso som blandats in i veganskt läder. Skorna kostar 1 600 kr på nespresso.com.
SKOR AV KAFFE Kaffemärke­t Nespresso fortsätter att tänja på gränserna för återvinnin­g. Man har tidigare bland annat gjort cyklar av återvunnet aluminium. Nu tar man fram sneakers med återvunnet kaffe tillsamman­s med skomärket Zèta. Varje sko innehåller kaffe motsvarand­e 12 koppar espresso som blandats in i veganskt läder. Skorna kostar 1 600 kr på nespresso.com.
 ?? ?? SIMON MATTISSON
Under våren gick en ny generation designstud­enter ut. Det finns alltid massor av spännande synsätt. En av de som imponerade på mig var Simon Mattisson som gjorde de här hyllorna. De är gjorda av kasserat trä som har malts ner och sedan 3D-printats. Superkul. Simon gick på Beckmans och har helt säkert en lysande framtid framför sig. Simon hittar man enklast på Instagram @simon_form.
SIMON MATTISSON Under våren gick en ny generation designstud­enter ut. Det finns alltid massor av spännande synsätt. En av de som imponerade på mig var Simon Mattisson som gjorde de här hyllorna. De är gjorda av kasserat trä som har malts ner och sedan 3D-printats. Superkul. Simon gick på Beckmans och har helt säkert en lysande framtid framför sig. Simon hittar man enklast på Instagram @simon_form.
 ?? ?? STOCKHOLMS HANTVERKSF­ÖRENING
Hantverk är bland det miljösmart­aste vi kan ägna oss åt. Stockholms Hantverksf­örening firar 175 år och har gett ut en bok som är full med inspiratio­n. Läs om dockmakare­n som gjort masker till till exempel popgruppen Teddybears, eller försvinnan­de hantverk som konststopp­ning. Boken kostar 313 kronor på t ex Bokus. Läs mer på hantverkar­nastockhol­m.se.
STOCKHOLMS HANTVERKSF­ÖRENING Hantverk är bland det miljösmart­aste vi kan ägna oss åt. Stockholms Hantverksf­örening firar 175 år och har gett ut en bok som är full med inspiratio­n. Läs om dockmakare­n som gjort masker till till exempel popgruppen Teddybears, eller försvinnan­de hantverk som konststopp­ning. Boken kostar 313 kronor på t ex Bokus. Läs mer på hantverkar­nastockhol­m.se.
 ?? ?? IKEA UPPDATERAR BILLY
Ikea har ambitionen att ta fram bättre och bättre produkter som både är hållbara och cirkulära. Senast ut är en re-design av bokhyllan Billy. Genom att gå från träfaner till en yta av pappersfol­ie minskas plastanvän­dningen och man lägger till nya möjlighete­r att montera ner och ihop hyllan igen. Fokus på material och långt liv. Det gillar vi. En drygt 2 meter hög hylla kostar 699 kronor på ikea.se.
IKEA UPPDATERAR BILLY Ikea har ambitionen att ta fram bättre och bättre produkter som både är hållbara och cirkulära. Senast ut är en re-design av bokhyllan Billy. Genom att gå från träfaner till en yta av pappersfol­ie minskas plastanvän­dningen och man lägger till nya möjlighete­r att montera ner och ihop hyllan igen. Fokus på material och långt liv. Det gillar vi. En drygt 2 meter hög hylla kostar 699 kronor på ikea.se.
 ?? ?? JAMIDA
Öländska Jamida gör brickor i sin egen fabrik. FSC-märkt trä i björk i liten skala och med unik design. Den här matvänliga brickan kostar 443 kr på jamidaofsw­eden.com.
JAMIDA Öländska Jamida gör brickor i sin egen fabrik. FSC-märkt trä i björk i liten skala och med unik design. Den här matvänliga brickan kostar 443 kr på jamidaofsw­eden.com.
 ?? ?? FISKARS NYA
Finska Fiskars har uppdaterat sin serie All Steel. Man gör sina produkter till 90 % av återvunnet stål och man har tittat på själva produktion­en för att komma till rätta med sitt koldioxidu­tsläpp. En kniv som den här kostar ca 849 kronor på fiskars.se.
FISKARS NYA Finska Fiskars har uppdaterat sin serie All Steel. Man gör sina produkter till 90 % av återvunnet stål och man har tittat på själva produktion­en för att komma till rätta med sitt koldioxidu­tsläpp. En kniv som den här kostar ca 849 kronor på fiskars.se.
 ?? ?? Stefan Nilsson är en av Sveriges främsta trendexper­ter! I varje nummer plockar han fram det snyggaste inom inredning och design, med betoning på grönt, eko och hållbarhet.
Stefan Nilsson är en av Sveriges främsta trendexper­ter! I varje nummer plockar han fram det snyggaste inom inredning och design, med betoning på grönt, eko och hållbarhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden