Vego

MUSIK- OCH VEGOMECKAT WAY OUT WEST

Redan 2012 valde festivalen Way out West att skippa köttet, vilket rörde upp heta känslor. Sedan dess har det gröna arbetet fortsatt år efter år och nu finns det ett stort utbud av både vegetarisk och helt växtbasera­d mat att njuta av.

- TEXT: MATTIAS KRISTIANSS­ON FOTO: WAY OUT WEST

Vi älskar gröna initiativ i alla former och på alla sätt, så att följa Way Out Wests arbete är så himla härligt. De skippade som sagt köttet redan 2012, vilket är 10 år sedan nu. Även idag skulle det vara lite kontrovers­iellt och vi minns själva vilka starka reaktioner det blev. Men Way Out West stod på sig och har fortsatt att bjuda på en sprakande mix av musik, vegomat och genomgåend­e grönt tänk sedan dess.

Way Out West startades redan 2007 och hålls varje år i Slottsskog­en i Göteborg. Det brukar vara runt 30 000 besökare och genom åren har festivalen gästats av artister som Kanye West, Erykah Badu, The Hives, Robyn, Prince, Lily Allen, M.I.A och Regina Spektor. På grund av pandemin var Way Out West tvungna att ställa in 2020 och 2021, men nu är de alltså tillbaka och det lutar åt succé. Festivalen hålls mellan 11—13 augusti och på scen kommer du att hitta artister som Chance the Rapper, Sabina Ddumba, AneBrun, Tame Impala, Yung Lean m.fl.

Men tillbaka till deras gröna arbete. Köttet slopades 2012 och 2015 valde man även att ta bort komjölken från festivalen. Och vad gör det när man har bästa Oatly med på tåget?

Lite rolig fakta är att Way Out West som festival minskade sina utsläpp med 40 % bara genom att gå över till vegokäk. Hur coolt? Festivalen är även nu mer klimattran­sparent vilket gör att gästerna kan se på menyn hur stort klimatavtr­yck de olika rätterna ger. Ett enkelt sätt att visa på hur mycket bättre vegomaten faktiskt är för klimatet. Och festivalen ändrar verkligen folks inställnin­g till just vegomat. I undersökni­ngar efteråt säger 15 % att de äter mer vegetarisk­t som en direkt följd av grymt god vegomat på Way Out West.

PÅ FESTIVALEN ÄR det en blandning av enkel mat, finare mat, restaurang­er och food trucks. Här finns något för alla, så ta chansen att gå runt och testa lite av varje. I år kommer t ex stjärnkock­en Thomas Sjögren och hans restaurang Signum att vara där. Något vi är galet peppade på är att festivalen gästas av El Taco Truck som har världens godaste

(helt växtbasera­de) tacoproduk­ter. Peas of Heaven, som vi redan älskar tack vare deras burgare, korvar, schnitzlar, pålägg och allt däremellan, kommer också att finnas på plats. Så även Hooked Foods med deras banbrytand­e veganska ”tonfisk” i form av olika röror och Stockeld som precis har släppt innovativa ostar tillverkad­e på olika baljväxter. Hur kan den här kvartetten inte resultera i succé?

En annan rolig grej är att Wolt (hemleveran­s av mat) blir en del av festivalen och i sin tur bjuder in några riktiga favoriter. Fafelle som serverar airfried falafel med goda tillbehör, Dubbel Dubbel som är kända för bland annat sina dumplings, hamburgars­uccén Bastard Burgers, Stella Pizza, Mackverket och många fler. Kan man kalla Way Out West för något annat än ett vegomecka?

Festivalen hålls som sagt 11—13 augusti, men innan dess kan du ladda upp på utvalda 7 Eleven-butiker med en supergod vegetarisk korv gjord av Peas of Heaven. Självklart heter den Way Out Wurst och måste testas!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden