Vego

Grönsaker i fokus

-

8 AV 10 svenskar får inte i sig det rekommende­rade intaget av frukt och grönt varje dag. Gaah! Bara läs det en gång till och fundera på hur galet det låter. Det har jag gjort, men också börjat fundera på vad jag själv äter och hur jag kan inspirera fler. Är vi verkligen så dåliga på grönt? Och hur kan vi göra det roligare?

Jag växte själv upp, som många andra, med den klassiska ”salladen” gjord på tomat, gurka och isbergssal­lat. Nu tänker jag att vi som äter vegetarisk­t och växtbasera­t inte har samma problem, grunden är ju helt vegetabili­sk, men jag tänker att vi också kan hjälpa till att skifta bilden av frukt och grönt. Varför verkar det ta emot så mycket för svenskar? Har de bara inte insett hur mycket fantastisk­t som finns där ute? När jag träffade min kille Aman så tog han med sig en helt annan vana av att använda och äta grönsaker från Indien. Bara en enkel middag består av baljväxter och grönsaker i form av en gryta, en sidorätt med grönsaker och kolhydrat i form av ris eller bröd. Svensk husmanskos­t består ju mycket av kött, någon gräddig sås och kokt potatis. Nu kanske jag hårdrar det lite, men det finns inte galet mycket plats för det gröna i den bilden. Det måste ju ändras!

MEN JAG TÄNKER att vi också kan börja se grönsaker som mer än en hafsig sallad och låta dem ta mer plats. En kul utmaning man kan testa, vilket jag gjorde när jag tog fram min veganska matbibel Det veganska köket, är att leka loss. Säg att veckan ska fokusera på broccoli, och sen planerar du nya rätter där broccolin finns med varje dag. Du kan koka, grilla, fritera, panera, krydda upp, råsteka eller vad du nu vill. Se på grönsaken från många olika perspektiv och du kommer att bli så mycket kreativare på köpet. Plus att du upptäcker nya grönsaker som du kanske inte använder så ofta.

På sommaren är tomat min absoluta favoritgrö­nsak. Solmogna tomater smakar helt annorlunda än vinterns smaklösa skugga. Och den ska användas därefter! Jag är så glad att Julia Tuvesson har släppt en maxad tomatbok (sida XX) med så många grymma recept som också är anpassade efter just säsong. Tomat är en typisk grönsak som folk sällan utforskar trots att den är så lättillgän­glig. Så utmana dig själv att äta grönsaker på nya sätt och inspirera sedan andra. Att 8 av 10 svenskar inte får i sig tillräckli­gt med frukt och grönt tror jag säger ganska mycket om varför den gröna omställnin­gen inte går snabbare. Folk har bara inte förstått hur mycket fantastisk­t gott som finns där ute bortom tomat, sallat och gurka.

 ?? ?? Mattias Kristianss­on, Chefredakt­ör VEGO
Mattias Kristianss­on, Chefredakt­ör VEGO
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden