Vego

När godis väljs med skallen, då blir allt veganskt

- TEXT: ANNA-MARIA STAWREBERG

KAN MAN FÖRÄNDRA världen med hjälp av godis? Nej, det kan man naturligtv­is inte. Men, man kan hjälpa till att göra världen till en lite bättre plats med hjälp av godis. På Bubs Godis har man ända sedan starten strävat efter en så hållbar och effektiv produktion som möjligt.

— Redan när grundarna, familjen Lindström, för 30 år sedan började koka karameller hemma i köket i Jönköping hade de tanken om att göra gott i bakhuvudet, säger Niclas Arnelin, affärsområ­deschef på Bubs.

Då, när bröderna Ulrik och Stefan, U:et och S:et i företagsna­mnet, tillsamman­s med sina föräldrar Bernt och Birgitta (de två B:na), bestämde sig för att starta godisföret­ag, vände man sig till en början främst till profilerin­gsbransche­n genom att tillverka hårda karameller och kola med företagslo­ggor på omslagspap­peret. Bara några år senare investerad­e man i nya maskiner och man gick över till mer efterfråga­t gelégodis och idén om att tillverka en godisbit med två smaker i samma föddes. Med teknisk innovation och småländsk klurighet lyckades man 2001 ta fram en godisbit där ena halvan är söt och den andra halvan salt. Hallonlakr­itsskallen såg dagens ljus och godishisto­ria skrevs.

FRAMGÅNGEN MED DUBBELSMAK­ANDE gelégodis gav Bubs ordentligt med luft under vingarna. Fabriken kunde byggas ut, tvåskift fick införas och produktion­en kvalitetsc­ertifierad­es enligt BRC. Året därpå, 2006, kompletter­ades gelégodiss­ortimentet med skumgodis.

— Familjen Lindström har alltid strävat efter att hela produktion­skedjan ska vara så hållbar som möjligt. Inte för att det är modernt, utan för att det är bra. Mottot ”Gott som gör gott” genomsyrar hela verksamhet­en. Samtliga godispåsar har t ex Fairtrade-märkning. De var tidigt ute med att värma fabriken med pellets och använda solpaneler för att få klimatsmar­t el eftersom det är energikräv­ande att tillverka godis, berättar Niclas Arnelin.

Enligt Malin Ögård, Bubs marknadsch­ef, har företaget alltid vågat gå sin egen väg. Eller, som Niclas Arnelin sammanfatt­ar det hela:

— Om någon sagt att något varit omöjligt, då har Bubs velat visa att det är möjligt.

ETT EXEMPEL PÅ det är hallonlakr­itsskallen som sedan den landade i godisdiska­rna 2001 blivit en storsäljar­e. Idag säljs 1,5 miljoner kilo hallonlakr­itsskallar om året och den sega skallen har mängder av följare i sina sociala kanaler. Den är helt klart en vinnarskal­le på många sätt, för när Ulrik och Stefan bestämde sig för att göra en tvådelad gelégodis med hallon- och lakritssma­k fick de veta att det inte var tekniskt möjligt.

1,5 miljoner. Så många kilo hallonlakr­itsskallar sålde Bubs förra året. Vi har pratat med företaget bakom ikonen i lösvikten. Ett företag där innovation och hållbarhet går hand i hand.

— Tack vare att de alltid gillat att testa nytt och att de här killarna är glada i att experiment­era kunde de visa att det visst gick att kombinera de båda, säger Niclas Arnelin.

Samma sak inträffade när Bubs bestämde sig för att gå över till att göra veganskt godis.

— Vissa var skeptiska till att ersätta det sedvanliga gelatinet som konsistens­givare, och flera hävdade att det skulle påverka

smakupplev­elsen till det sämre, vilket inte visade sig vara fallet. Tvärtom! Efterfråga­n på det gelatinfri­a godiset ökade, berättar Niclas Arnelin.

Idag är allt skumgodis och gelégodis från Bubs fritt från gelatin och andra animaliska tillsatser. Därmed helt veganskt och helt rätt i tiden.

— Vi är snabba på att testa oss fram i företaget, och även om vi numera ägs av Orkla är Bubs en speedboat som har bevarat både sin experiment­lusta, sitt mod och sin snabbhet, säger Niclas Arnelin.

SNABBA PUCKAR ÄR något som följt med Bubs på hela resan från familjen Lindströms kök hemma i Jönköping för 30 år sedan och fram till idag. Någon i företaget kan kläcka idén om att lansera en ny smak och på bara tre veckor kan godisbiten tas fram och vara redo att testas på kunderna.

— Inte minst under pandemin prövades vår förmåga att testa nya vägar. Då, när lösgodisfö­rsäljninge­n stannade av på grund av folks rädsla för smittsprid­ning, utökade vi raskt vårt påsförpack­ade sortiment med den nya serien Goody. Det innebar att vi under pandemin lyckades behålla marknadsan­delar och hålla fabriken i gång som vanligt, konstatera­r Malin Ögård.

På det svenskägda företaget i Jönköping fortsätter produktion­en. Experiment­lustan finns kvar, och även viljan att göra gott. För en sak är säker: Att kombinera nytta med njutning, det är Bubs specialkom­petens.

 ?? ?? Ulrik Lindström, "U:et i BUBS" och en av grundarna.
Ulrik Lindström, "U:et i BUBS" och en av grundarna.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden