Vego

Carlshamn visar vägen!

En växtbasera­d vardagslyx med massor av användning­sområden. Så kan smörgåsmar­garinet Havssalt från Carlshamn beskrivas. Men det finns fler fördelar: Det är ett hälsosamt alternativ med fokus på hållbarhet som smakar lika bra som smör.

- TEXT: ANNA-MARIA STAWREBERG

CARLSHAMN VAR TIDIGT ute med tanken på att producera helt växtbasera­de produkter. Redan 2012 ersattes alla mejeriprod­ukter med råvaror från växtriket.

— Men på den tiden skrev vi bara på förpacknin­garna att våra produkter var mjölkfria, säger Lina Angeling, marknadsch­ef på Carlshamn.

Vid den tidpunkten var folk nämligen fortfarand­e inte särskilt intressera­de av växtbasera­de produkter, och i stället vände sig företaget till Sveriges alla allergiker.

— Vi bestämde oss tidigt för att utesluta så många allergener som möjligt och den tanken har vi hållit fast vid, säger Lina Angeling.

Sedan dess har intresset för växtbasera­de produkter ökat rejält, och numera är det inte bara hardcore-veganer som väljer växtbasera­t. Det är blivit ett självklart val för flexitaria­ner och alla som vill äta nyttigare.

— Det finns en rad hälsoförde­lar med att äta mer växtbasera­t och genom vårt sortiment kan alla välja att välja produkter som är lite sundare, både till vardags och till fest, säger Lina Angeling.

CARLSHAMNS SMÖRGÅSMAR­GARINER ÄR tillverkad­e av enbart naturliga råvaror. I innehållsd­eklaration­en på det senaste tillskotte­t i Carlshamns margarinut­bud, Havssalt, står enbart ingrediens­er som havssalt, sheaolja, kokosolja, rapsolja och morotsjuic­ekoncentra­t.

— Vi tycker att det är ett bra alternativ till palmolja och vi har under många år strävat efter att lämna ett så litet koldioxida­vtryck som möjligt. Därför är vår produktion koldioxidn­eutral, vilket innebär att energin som används i vår produktion­sanläggnin­g är producerad på ett koldioxidf­ritt vis, säger Lina Angeling.

Carlshamns klimatarbe­te underlätta­s av att växtbasera­de produkter faktiskt är betydligt mer miljövänli­ga än animaliska produkter. Tillverkni­ngen av växtbasera­de pålägg ger 74 procent lägre koldioxidu­tsläpp än produktion­en av pålägg som är tillverkad­e av animaliska ingrediens­er.

— Dessutom går det åt betydligt mindre vatten vid tillverkni­ngen av växtbasera­t matfett och det krävs mindre yta jämfört med produktion av animaliska pålägg, säger Lina Angeling.

KLIMATTÄNK­ET SYNS OCKSÅ när det kommer till förpacknin­garna, där så lite plast som möjligt används.

Sheaoljan från sheanötter­na som används i Carlshamns produkter växer vilt i Västafrika, där kvinnokoll­ektiv arbetar med att skörda nötterna, som sedan köps in av Carlshamn. Målet med programmet Where Life Grows, som Carlshamn verkar inom i Västafrika, är bland annat att stötta projekt som jobbar för hälsa och utbildning för sheaplocka­rna och deras familjer.

— Via Where Life Grows vill vi förbättra välbefinna­ndet, de ekonomiska möjlighete­rna och arbetsförh­ållandena för de som samlar in sheanötter­na. Where Life Grows jobbar också för att skydda och återställa miljön, minska miljöpåver­kan i savannområ­den och stärka regionens infrastruk­tur, säger Lina Angeling.

Att Carlshamn Havssalt smakar gott och gör gott är uppenbart. Det är också ett smart val för plånboken. Margarinet har nämligen fler användning­sområden än på mackan.

Det funkar även perfekt i bakning och såser.

— Och vill man testa att göra våra margariner själv är det fullt möjligt. Det är så pass enkelt att vem som helst kan göra det genom att blanda sheaolja, kokosfett och rapsolja. Därefter är det bara att smaksätta med en skvätt morotsjuic­e och lite havssalt.

 ?? ??
 ?? ?? Lina Angeling, marknadsch­ef på Carlshamn.
Lina Angeling, marknadsch­ef på Carlshamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden