Vego

PASTRMAJLI­JA MAKEDONSK PIZZA MED AUBERGINE OCH VITLÖK 2 pizzor 15 kr/prt, 0,5 CO₂e/prt

-

En klassisk pastrmajli­ja är gjord på lamm eller fläskkött, men självklart kan den göras vegetarisk. Byt ut köttet mot ugnsbakad aubergine och smaksätt med vitlöksolj­a efter gräddning. Jag kan garantera att det blir en smakupplev­else! Aubergine, vitlök och persilja är en match made in heaven. Tänk er den kombon på bröd!

Deg

10 g färsk jäst

250 g ljummet vatten 2 msk olivolja

1 tsk salt

1 tsk strösocker

420 g vetemjöl tipo 00 olivolja

Topping

600 g aubergine (2 st) olivolja salt

Vitlöksolj­a

4 vitlökskly­ftor

1 ½ dl olivolja

½ dl hackad färsk persilja flingsalt

1. Smula ner jästen i degblandar­ens bunke och blanda med vattnet tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt olivolja, salt och socker, sedan mjölet lite i taget. Degen ska knådas i 10–15 minuter, den ska vara fast men en aning klibbig. Ha i mer mjöl vid behov.

3. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till en boll. Häll lite olja i bunkens botten och lägg i degen. Täck över med plastfolie och en bakduk. Jäs i ca 40 minuter eller till dubbel storlek.

4. Lägg degen på ett mjölat bakbord. Dela i två delar och forma till runda bullar. Olja in och låt vila under plastfolie och bakduk i ca 20 minuter.

5. Under tiden skär du auberginen i tärningar eller mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form, ringla över olivolja och salta. Rosta i ugnen på 220 grader i 20 minuter eller tills auberginen är mjuk. Skala och riv vitlöken, blanda vitlöksolj­an.

6. Tryck eller kavla ut degen till båtformade pizzor. Se till att ha en kant runt om, ca 1 1⁄2 cm. Nyp eller snurra ihop degens spetsar. Pensla botten med olivolja men inte kanterna. Fördela auberginen på pizzorna.

7. Baka helst av pastrmajli­ja i en pizzaugn på 400–450 grader i ca 2 minuter eller tills den är färdiggräd­dad. Rotera pizzan för jämn bakning.

På grillen

Ha en rejäl glödbädd av kol eller briketter som placeras längs med grillens kant. Lägg på en stor pizzasten och låt den bli riktigt het under lock. Se till att ha minst 250 grader, ju varmare desto bättre. Placera en pizza på stenen och lägg på locket. Baka tills den är färdiggräd­dad, 5–8 minuter beroende på grillens temperatur. Lyft ut pizzan och pensla kanterna med olivolja. Ringla vitlöksolj­a över auberginen. Servera!

 ?? ?? VEGO:s dryckestip­s
McManis Viognier, 2021
Pris: 115 kr
Art nr: 6290
VEGO:s dryckestip­s McManis Viognier, 2021 Pris: 115 kr Art nr: 6290

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden