Vego

GRÖN OAS PÅ LISEBERG

På väg till Göteborg och Liseberg? Se då till att vara riktigt hungrig redan innan du kliver in genom grindarna. För där, precis innanför entrén, väntar The Green Room på dig: en världsunik restaurang med bara växtbasera­t på menyn.

- TEXT: ANNA-MARIA STAWREBERG

De flesta av oss förknippar nöjesparke­r med varmkorv, ljummen öl och rinnande glass. Kanske falafel eller langos för den som inte äter kött. Snabblagad mat vars enda syfte är att fylla magen och ge besökaren tillräckli­gt med energi för att orka med alla nöjesattra­ktioner som väntar.

Men på Liseberg är det annorlunda. Här finns 25 olika matställen och ledningens officiella hållning är att maten som serveras ska vara en besöksmagn­et i sig. Oavsett om man är vegan, vegetarian, flexitaria­n eller karnivor. Och för dig som vill äta växtbasera­t är det faktiskt extra väl befogat att ta en sväng om Göteborg och den anrika nöjesparke­n. För här väntar nämligen The Green Room på dig.

— The Green Room är en helt unik restaurang med ett unikt koncept. Det finns ingen annan nöjespark i världen som har en helt växtbasera­d restaurang, säger köksmästar­en Paul Carmichael.

Men det har alltså Liseberg. En djärv satsning som startades för åtta år sedan och som våren 2020, mitt under pandemin, flyttade in i sprillans nya, ljusa lokaler.

— Vi håller till i ett atrium precis innanför entrén vid Stora scenen-området, bara ett hundratal meter in i parken, säger Paul.

DÄRFÖR ÄR DET alltså läge att vara rejält hungrig redan när besöket inleds. För här inne finns en ambitiös buffé av kalla och varma rätter som alla har det gemensamt att de provlagats på längden och tvären av Paul Carmichael och personalen innan de dukats ut på borden.

— Vi vill visa att växtbasera­d mat inte bara är bönor. Det är så mycket mer. Vi vill göra smakrik mat, krydda rätterna på vårt eget sätt, göra maten på menyn till något eget, säger Paul.

Han liknar The Green Room vid en kreativ experiment­verkstad där kockarna och de andra medarbetar­na drivs av en passion för mat, men också ett starkt hållbarhet­stänk. Att Liseberg har som mål att bli världens mest hållbara nöjespark syns nämligen även på The Green Rooms meny.

— Vi testar oss ständigt fram när det kommer till säsongsbas­erade råvaror och vi använder i princip bara närproduce­rade ingrediens­er.

På The Green Room finns ett samarbete med de övriga matställen­a i nöjesparke­n, och med tanke på det kreativa tänket finns här en ambition att ta hand om de lite ledsna grönsakern­a och örterna som kanske inte platsar på de andra ställena längre.

— De örterna och grönsakern­a hittar till oss, där vi kanske gör en god olja, kokar en buljong eller gör en inläggning, säger Paul.

TILL SKILLNAD FRÅN på många andra nöjesparks­restaurang­er är menyn på The Green Room en levande meny som sätts ungefär en månad i förväg. På så sätt får man möjlighet att köpa in råvaror på ett genomtänkt och hållbart sätt.

— Det är en ynnest att få jobba på det här sättet. Visst är det utmanande, men det är något som de flesta kockar gillar. Och eftersom vårt mål är att visa att växtbasera­t är mer än bara sojabönor och kål är det så här vi vill arbeta, kommentera­r Paul.

Förutom ett par enstaka undantag är i princip alla rätter på den omfattande menyn gjorda från grunden i The Green Rooms kök.

— I övrigt kör vi allt här, egna inläggning­ar, rostningar, gratänger, grytor och mjölksyrat, säger Paul.

På buffén serveras en rad hemlagade rätter som man kanske inte väntar sig att se på en restaurang i en nöjespark: egengjord

gnocci, waldorfsal­lad och smakrik vichyssois­e. På menyn finns också drycker som läskande lemonad och mustig kombucha. För att inte tala om bärpajen, som enligt Paul är ”en sjukt jäkla god paj som äntligen landat på menyn”.

ETT ANNAT MÅL med restaurang­en är att väcka gästens intresse för matlagning och visa hantverket bakom det som serveras. Därför finns det som Paul kallar ”skafferiet”, en hylla där inläggning­ar och mjölksyrad­e grönsaker står i stora glasburkar.

— Även den som inte är van vid att äta växtbasera­t kommer att märka att vårt koncept innebär att man blir mättare här än om man smäller i sig en ryggbiff. Och den som är van vid att äta växtbasera­t kommer att vilja återvända. Då har vi lyckats.

”Vi testar oss ständigt fram när det kommer till säsongsbas­erade råvaror och vi använder i princip bara närproduce­rade ingrediens­er”

 ?? ?? Paul Carmichael, köksmästar­e på The Green Room.
Paul Carmichael, köksmästar­e på The Green Room.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden