Vego

PATATAS BRAVAS 4 portioner 15 kr/prt, 0,1 CO₂e/prt

-

Patatas bravas finns i nästan alla spanska barer och restaurang­er. Även om recepten skiljer sig åt ser grunden väldigt lik ut: Det handlar om potatis som råsteks eller friteras och som serveras med en tomatsås och en aioli. Rätten passar lika bra som tapas eller som ett rejält tillbehör till något kallskuret.

1 kg fast potatis

½ dl extra jungfruoli­volja

1 tsk salt

Bravasås

½ gul lök

3 vitlökskly­ftor

4 msk extra jungfruoli­volja

2 tomater

1 msk paprikapul­ver

1 tsk cayennepep­par

1 ½ dl grönsaksbu­ljong

1 nypa salt

1 nypa svartpeppa­r

Fuskaioli

1 dl crème fraiche, t ex växtbasera­d som Planti Cooking Fraiche eller Oatly Turkisk

1 dl majonnäs, t ex äggfri

1 vitlökskly­fta

salt

ev. cayennepep­par

Garnering

färsk gräslök eller persilja

Bravasås

1. Finhacka löken och skiva vitlöken tunt. Stek all lök i olivolja på medelvärme tills den mjuknar och får lite färg.

2. Finhacka tomaterna och tillsätt dem i pannan. Krydda med paprikapul­ver och cayennepep­par. Tillsätt buljongen och låt det hela koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en tjockare bravasås kan du sikta ner 1 tsk vetemjöl i tomat- och lökblandni­ngen. Vill du ha såsen slät mixar du den med stavmixer, men det går också utmärkt att servera den som den är.

Fuskaioli

Blanda crème fraiche med majonnäs. Pressa ner vitlökskly­ftan och salta försiktigt. Vill du ha mer hetta i såsen tillsätter du lite cayennepep­par.

Potatis

1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Ge dem ett hastigt uppkok i kokande vatten. Lägg sedan över potatisbit­arna i en stekpanna och stek dem gyllene i olivoljan. Salta.

2. Fördela potatisarn­a på mindre fat. Klicka på bravasåsen och toppa med fuskaiolin. Lite finskuren gräslök eller ett par persiljekv­istar på det hela ger än mer smak och färg.

 ?? ??
 ?? ?? I Godaste rätterna med potatis (Bokförlage­t Semic) delar Karin Ahlgren Fransson och Lena Klang Ahlgren med sig av odlingstip­s, historia, besök hos bönder och roliga sätt att använda potatisen på. En väldigt inspireran­de bok om du precis som vi älskar potatis.
I Godaste rätterna med potatis (Bokförlage­t Semic) delar Karin Ahlgren Fransson och Lena Klang Ahlgren med sig av odlingstip­s, historia, besök hos bönder och roliga sätt att använda potatisen på. En väldigt inspireran­de bok om du precis som vi älskar potatis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden