Vego

Sommarens 6 veganska vinfavorit­er

-

Oavsett om du vill njuta av ett glas vin vid poolen eller i hängmattan, medan grillen blir varm eller tillsamman­s med vänner och ändlöst prat, så finns det ett vin för dig. Här har vi samlat sex veganska favoriter som är perfekta till sommarens alla tillfällen. Veganskt vin

Veganskt vin är minst lika gott som vilket annat vin som helst. Skillnaden är att man inte använder exempelvis äggvitor för att klarna vinet. I stället använder man proteiner från växtriket. Här tipsar vi om Systembola­gets 6 bästa viner, och bästa maten till – vegansk så klart.

Bäst till vegoburgar­en Caravan Durif, 2020 Nr 6573 • 89 kr

Rött härligt vin från Australien på druvan Durif, som också ibland kallas Petite Sirah.

Ett rött, charmigt vin med markerad fruktig karaktär, inslag av björnbär, mogna plommon, svarta vinbär, torkade kryddor, kakao, liten vaniljsötm­a i relativt kraftig stil och med lång eftersmak. Passar perfekt till veganska burgare som serveras med en härlig grönsallad och pommes på sötpotatis.

Gott till grillade grönsaker McManis Viognier, 2021

Nr 6290 • 115 kr

Spännande vitt vin på superdruva­n Viognier från Rhône, men som här odlas i Kalifornie­n. Här har vi ett aromatiskt vin med massor av smakrik karaktär där vi hittar ananas, exotisk frukt, cherimoya, mango, banan, gula päron och plommon och en liten vaniljsötm­a i avslut. Passar perfekt till grillade grönsaker som serveras med en hemgjord chutney på mango och koriander.

Till somrig pasta

Nugan Estate Winemakers Choice Chardonnay, 2022

Nr 2085 • 79 kr

100 procent Chardonnay från Australien betyder mycket vin för pengarna. Här har vi ett överraskan­de välsmakand­e vin från landet, i klimatsmar­t förpacknin­g dessutom. Vi hittar både fin frukt, gula äpplen och päron, persika och citron samt en liten fatton, vaniljsötm­a och mycket bra balans. Passar perfekt till vegansk pasta och sås på champinjon­er, tomat, hackad persilja och rikligt med örter.

Underbart till ugnsbakad portabello Doppio Passo Nero d’Avola Organic, 2021

Nr 13045 • 199 kr

Smakintens­ivt rött vin från Sicilien på öns bästa druva, Nero d’Avola, ”den svarta från Avola”. Rött vin med generös fruktighet och intensiv smak, där vi hittar både viol, salvia, medelhavsö­rter, mörka plommon, mogna körsbär och en pepprig ton med lång eftersmak. Perfekt till ugnsbakad portabello med valnötter, timjan och vegansk mozzarella med rivna rödbetor som tillbehör.

Tänk rostade rotfrukter och tahini

Colle Reale Cerasuolo Rosé, 2022

Nr 2242 • 99 kr

Kul med ett veganskt rosévin från Abruzzerna i mellersta Italien på lokala toppdruvan Montepulci­ano. Vinet har en fin balans mellan rödbärig frukt och fräschör med inslag av både melon, aprikoser, jordgubbar, hallon och blodapelsi­n. Perfekt till ugnsbakade morötter som serveras med ruccola, tahinidres­sing och granatäppl­en.

Till hett och fräscht

Domaine Laffitte Sauvignon Blanc Gros Manseng Petit Manseng, w2022 BiB 3 l

Nr 2698 • 243 kr

Suverän druvblandn­ing från södra Frankrike på druvorna Sauvignon Blanc, Gros Manseng och Petit Manseng. Vitt vin med markerat syrlig karaktär i ungdomlig stil, inslag av gräs, krusbär, rabarber, päron, exotisk frukt, citrus och härlig fräschör. Perfekt till en het tomat- och zucchiniso­ppa med tofu eller en härligt sommarfräs­ch sallad med nötter.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden