Vego

Amnestys kamp för global rättvisa

-

Amnesty arbetar för att mänskliga rättighete­r ska gälla alla, både nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkninga­r samt skapa uppmärksam­het och opinion, sätter organisati­onen press på regeringar och makthavare.

Amnesty är en oberoende organisati­on med närvaro runtom i världen. En central del av Amnesty Internatio­nals arbete är de utredninga­r som genomförs. Utredninga­rna möjliggör avslöjande­t av kränkninga­r av mänskliga rättighete­r, och utgör grunden för påverkansa­rbete. De är oberoende, trovärdiga och faktabaser­ade, och utförs oftast på plats. Om tillträde till ett land är omöjligt, kommunicer­ar Amnesty med individer som flytt därifrån, samt med advokater, journalist­er och lokala människorä­ttsorganis­ationer. Några av de kärnfrågor som Amnesty fokuserar på inkluderar kvinnors rättighete­r, HBTQI-personers rättighete­r, flyktingar­s rättighete­r och yttrandefr­ihet, samt ökad inriktning på klimaträtt­visa och en tydlig antirasist­isk hållning. Amnesty har haft en inverkan på många områden, till exempel har de arbetat med rätten till fri abort globalt. Deras arbete har bidragit till avkriminal­isering av abort i Argentina, Irland och Mexiko. Dessutom har de stöttat klimatakti­vister, som de sex portugisis­ka ungdomarna som stämt Sverige och 31 andra europeiska stater för otillräckl­ig aktion mot klimatförä­ndringar. Förutom finansiell­t stöd, finns det andra sätt att stötta Amnesty på. Man kan till exempel skriva under namninsaml­ingar, delta i demonstrat­ioner eller engagera sig i en aktivistgr­upp.

Mer informatio­n hittar du på vår hemsida www.amnesty.se

 ?? ??
 ?? ?? Ditt stöd gör att vår gemensamma röst kan vara stark och stadig. En enda människa kan inte förändra allt - men tillsamman­s kan vi göra det.
Ditt stöd gör att vår gemensamma röst kan vara stark och stadig. En enda människa kan inte förändra allt - men tillsamman­s kan vi göra det.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden