Vego

Djurens Rätts outtröttli­ga kamp

-

Det är svindlande att tänka på över 120 miljoner djur dör i svenska slakterier. Då pratar vi kor, grisar, kycklingar och andra fågeldjur. 120 miljoner liv. Det är väldigt lätt att skärma av sig från djurindust­rierna, inte minst eftersom vi sällan får se bilder och filmer från dem. Och det ett väldigt medvetet val från industrier­nas håll.

Djurens Rätt jobbar både nationellt och globalt för att göra en skillnad för djuren, med främsta fokus på de som har det allra sämst. Det handlar om djur som föds upp i livsmedels­industrin, på pälsdjursf­armer och i djurförsök­slabben. Om du vill läsa mer om Djurens Rätts arbete eller bli medlem eller aktiv i organisati­onen så gå in på djurensrat­t.se. För recept, tips och fakta om att gå över till en grönare livsstil, kolla in valjvego.se. Camilla Bergvall är riksordför­ande i Djurens Rätt och har några stöttande ord.

När man inser hur många djur som utnyttjas är det lätt att känna sig hjälplös och lätt apatisk. Var tycker du man ska börja om man vill göra något för djuren?

– Jag känner verkligen igen den känslan. Så kände jag när jag precis hade blivit vegetarian. Jag kände mig lurad eftersom jag inte hade fått se hur verklighet­en såg ut för djuren. Det som hjälpte mig var att hitta andra som såg samma sak och att vi började arbeta för förändring tillsamman­s. Så jag skulle rekommende­ra att försöka hitta en gemenskap, till exempel i någon av Djurens Rätts lokalorgan­isationer, och påbörja förändring­sarbetet. Det handlar inte om att andra människor är onda utan om att vi ska hjälpa fler att göra djurvänlig­a val. Varje steg räknas! När jag hittade ett sätt att uttrycka min frustratio­n som verkligen gjorde skillnad genom Djurens Rätt så blev jag också mer hoppfull om framtiden.

Hur gör man om man vill bli aktiv i Djurens Rätt?

– Våra lokalorgan­isationer förändrar för djuren på lokal nivå och ger dig en möjlighet att engagera dig själv eller tillsamman­s med andra där du bor. Det kan till exempel vara genom att uppmuntra restaurang­er och butiker att satsa på mer vego och guida människor till var de kan hitta veganska alternativ. Men det kan också handla om att påverka sin kommun att fatta fler djurvänlig­a beslut. Du behöver inga förkunskap­er för att vara med, bara en vilja att förändra för djuren. På vår hemsida finns våra befintliga lokalorgan­isationer listade och finns det ingen på din ort så kan du starta upp en! Mer informatio­n hittar du på vår hemsida www.djurensrat­t.se

 ?? ??
 ?? ?? Din gåva är viktig! Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Din gåva är viktig! Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden