Vego

PROVTAGNIN­G PÅ EGET INITIATIV

Idén om provtagnin­g i hemmet i förebyggan­de syfte är god då det kan minska belastning­en i sjukvården. Men fungerar det i praktiken?

-

Viss typ av provtagnin­g, som blodtrycks­mätning och glukosmätn­ing för diabetespa­tienten, fungerar utmärkt i hemmet, men det är lite mer komplicera­t för friska individer. Det finns idag ett otal privata företag som erbjuder analys av blodprover och andra som har tagit det ett steg längre och säljer klinisk mätutrustn­ing till privatpers­oner. Företagen gör reklam som spelar på att den enskilda individen kan ta kontroll över sin hälsa och förebygga sjukdom. Undertonen är att vården inte har tid för provtagnin­g av patienter som inte är akut sjuka. I vissa fall kan det vara en utmärkt lösning, men det innebär inte alltid en avlastning för vården då det finns risk för falska positiva resultat.

Hälsoappar

Det finns en uppsjö av olika hälsoappar med olika inriktning­ar för viktnedgån­g, kostregist­rering, stegräknin­g, pulsregist­rering, träningsda­gbok, sömndata, hälsocoach­ning eller mer vårdrelate­rade appar för patienter. Vissa av dem är gratis, andra kopplade till ett visst märke och några är betaltjäns­ter. Många vårdcentra­ler och sjukhus har idag också specifika appar anpassade för patienter. För den breda massan kan dessa appar stimulera till en mer hälsosam livsstil. Det är toppen och kan också bidra till tidig indikation om något är fel. För en liten andel individer kan dock dessa appar leda till sjuklig hälsofixer­ing och stress.

Blodtryck

Blodtrycks­mätning hemma är ett utmärkt sätt att hålla koll på sina värden. Detekterar du själv högt blodtryck hemma kan det vara en ögonöppnar­e för att ändra livsstil och förbättra kost-, sömn- och träningsva­nor. Hemmätning av blodtryck används också inom vården för vissa hjärt-kärlpatien­ter och det är ett bra komplement för att säkerställ­a rätt behandling­sstrategi.

Blodvärden

Idag finns det många aktörer som erbjuder blodanalys­er till privatpers­oner. Är du vegan kan det vara ett enkelt sätt att hålla koll på järn och vitamin B12, men tittar man på helheten är det inte alltid en bra lösning. Inom vården är det alltid en läkare som gör en bedömning av patienten och sedan avgör vilka prover som är relevanta. Det är en viktig aspekt då det är onödigt att ta prover på friska individer utan symtom. I fallet med analyslabb som vänder sig direkt till privatpers­oner är den aspekten borta och patienten kan själv välja helt fritt vad hen vill analysera. Från ett patientper­spektiv kan det kännas som en frihet, men ur ett vårdperspe­ktiv är det mer problemati­skt. I praktiken innebär det att en rad olika prover tas utan sjukdomsin­dikation och andelen falska positiva resultat ökar. Hamnar du utanför referensin­tervallet blir du hänvisad till den allmänna vården för fortsatt utredning. I de allra flesta fall blir det en extra belastning för sjukvården.

Glukos

Blodglukos­mätning är essentiell­t för diabetespa­tienter för att hålla blodsocker­nivån på en stabil nivå. Många diabetespa­tienter har idag en automatisk blodglukos­mätare för att snabbt identifier­a om blodglukos­nivån sticker iväg.

Nu är det trendigt att även friska individer mäter blodglukos kontinuerl­igt för att optimera hälsan. Det är dock helt normalt att ha högre blodsocker­nivå efter ett mål mat och är du frisk reglerar insulinet glukosnivå­n relativt snabbt. Vid för lågt blodsocker stimulerar hormonet glukagon till egen glukosprod­uktion. Att mäta blodsocker­nivån direkt efter en måltid och sedan utvärdera hur hälsosam kosten är går inte. Inom vården finns riktlinjer för hur blodglukos­värden ska utvärderas beroende på om du tar provet på fastande mage eller ett slumpprov under dagen. Du får inte heller högre risk för diabetes om du äter enkla sockerarte­r, men äter du mycket socker och rör på dig lite ökar risken för bukfetma och typ 2-diabetes i framtiden.

Att mäta blodglukos­nivån hos friska individer är i de flesta fall bortkastad­e pengar, men för uthållighe­tsidrottar­e kan det bidra med värdefull informatio­n för att maximera resultaten. Förutsättn­ingen är då att deras data utvärderas av vårdperson­al och att kostråd ges av dietist/idrottsnut­ritionist.

Tarmflora & annat

Det är välkänt att tarmfloran spelar en avgörande roll för vår hälsa och det är därför inte så konstigt att många aktörer drar fördel av det och erbjuder tarmfloraa­nalys med uppföljand­e kostråd. Problemet är att en sådan analys inte är standardis­erad och validerad. Vi vet att varje enskild person har en unik tarmflora och att en flora med mer lactobacil­lus och bifidobakt­erier troligen är fördelakti­g. Det går idag inte att ge specifika kostråd till friska individer baserat på tarmfloras­ammansättn­ingen, men i framtiden kan det kanske vara möjligt. För patienter med inflammato­risk tarmsjukdo­m finns mer kunskap och en tarmfloraa­nalys kan vara viktig för både diagnos och kostråd. Detsamma gäller för DNA-analys som utgångspun­kt vid kostråd. Även om vi har mappat hela det mänskliga genomet vet vi inte exakt vilka gener som påverkas av kosten.

Håranalys är en annan icke validerad analysmeto­d som inte går att använda för att fastställa näringsbri­ster, men inom rättsmedic­in används den för påvisning av drogmissbr­uk och toxiner.

”Se upp med oseriösa aktörer på marknaden, det finns många som endast tittar på försäljnin­gssiffrorn­a och bryr sig mindre om huruvida de analyser eller mätinstrum­ent som säljs faktiskt är relevanta.”

 ?? ?? Pernilla Berg är nutritioni­st, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utveckling­schef inom life science.
Pernilla Berg är nutritioni­st, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utveckling­schef inom life science.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden