Vego

FATTA PASTA MED SANDRA MASTIO

Få kan pasta som bästa Sandra Mastio och nu har hon kommit med en fullkomlig­t maxad pastabok, full av klassiker blandat med egna favoriter. Ett garanterat måste för pastaälska­ren.

- RECEPT: SANDRA MASTIO FOTO: OSKAR FALCK

CALAMARATA KAPRIS, JALAPEÑO & GULA RUSSIN 4 portioner 20 kr/prt, 0,3 CO₂e/prt För glutenfrit­t alternativ, använd glutenfri pasta

Psst… Pastan Calamarata har fått sitt namn eftersom det liknar calamares (bläckfiskr­ingar).

400 g calamarata + 4 liter vatten + 40 g salt 100 g små kapris

1 msk inlagd jalapeño

3 vitlökskly­ftor

1 kruka kruspersil­ja

½ dl gula russin

2 msk + 1 dl mild olivolja

2 dl havregrädd­e

1. Koka pastan 3–4 minuter kortare än koktiden som anges på paketet. Spara 3–4 dl pastavatte­n, slå av resten och lägg tillbaka pastan i kastrullen.

2. Låt kaprisen och jalapeñon rinna av, pressa gärna mellan dubbelt hushållspa­pper för att bli av med mesta möjliga vätska. Lägg undan hälften av kaprisen för fritering.

3. Finhacka vitlöken, jalapeñon och hälften av persiljan och fräs med russinen och hälften av kaprisen i 2 msk olivolja i en panna med höga kanter på medelhög värme i någon minut. Rör om och låt steka tills vitlöken blivit mjuk och bara aningen brynt.

4. Häll ner havregrädd­en, sänk till medellåg värme, rör om och låt koka samman i 10 minuter.

5. Hetta upp 1 dl olivolja i en mindre kastrull och fritera den resterande kaprisen tills den blir gyllenbrun och krispig. Låt rinna av på dubbelt hushållspa­pper.

6. Blanda pastan med såsen i pannan. Tillsätt 1–2 dl pastavatte­n och rör på låg värme tills såsen gått ihop och pastan kokat färdigt. Späd med mer pastavatte­n, 1 msk i taget, om det behövs.

7. Servera genast i djupa tallrikar, strö över resterande persilja och den krispiga, friterade kaprisen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden