Vego

PACCHERI SKOGSCHAMP­INJONER, OLIVOLJA & PERSILJA

-

4 portioner 20 kr/prt, 0,5 CO₂e/prt För glutenfrit­t alternativ, använd glutenfri pasta

Brynt svamp får en fantastisk karamellis­erad smak som vi tar tillvara både i den lena såsen och som en sista touch vid servering. Det här, att använda en råvara på mer än ett sätt med olika tillagning­smetoder, är ett enkelt och billigt sätt att skapa intressant­a och spännande rätter – både för öga och mun.

Psst…

Paccheri är en typ av pasta i form av ett mycket stort rör som kommer från Kampanien.

400 g paccheri + 4 liter vatten + 40 g salt 250 g skogschamp­injoner

3 vitlökskly­ftor

1 kruka kruspersil­ja

1 dl mild olivolja

2 ½ dl havregrädd­e

½ tsk salt

2 msk gräsig och kraftig olivolja

1. Koka pastan 3–4 minuter kortare än koktiden som anges på paketet. Spara 3–4 dl pastavatte­n, häll av resten och lägg tillbaka pastan i kastrullen.

2. Riv svampen i mindre bitar – tänk munsbitar. Hacka vitlöken grovt, det behöver inte vara snyggt för det ska ändå mixas. Hacka persiljan, även stjälkarna. Spara lite persilja till garnering.

3. Hetta upp olivoljan och bryn svampen, vitlöken och hälften av persiljan tills allt fått en fin färg. Salta.

4. Lyft upp ingrediens­erna ur oljan och ner i en mixer (spara några svampbitar till servering). Häll ner så pass mycket av havregrädd­en som du behöver för att mixa ihop till en jämn och ganska lös sås. Häll sedan tillbaka såsen i pannan där olivoljan är kvar. Häll på resten av havregrädd­en och låt koka i 5 minuter.

5. Lägg ner pastan i såsen, tillsätt 1–2 dl pastavatte­n och rör på låg värme tills såsen gått ihop och pastan kokat färdigt. Späd med mer pastavatte­n, 1 msk i taget, om det behövs. Servera i djupa tallrikar med svampen du tidigare lade åt sidan och sparad färsk persilja. Ringla som sista detalj över den gräsiga olivoljan för en härlig smak.

 ?? ??
 ?? ?? Sandra Mastios bok Fatta pasta (Polaris Fakta) är full av tips på hur du lyckas med pastan, grymma recept med stor variation som alla känns överkomlig­a. Mycket är vegetarisk­t och mycket går enkelt att veganisera om du vill det.
Sandra Mastios bok Fatta pasta (Polaris Fakta) är full av tips på hur du lyckas med pastan, grymma recept med stor variation som alla känns överkomlig­a. Mycket är vegetarisk­t och mycket går enkelt att veganisera om du vill det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden