Vego

UGNSROSTAD BLOMKÅL OCH PUMPA MED LINSHUMMUS 4 portioner 0,12 CO₂e/prt

-

Att göra en hummuslikn­ande röra av linser är mitt bästa knep för att slippa långa koktider och blötläggni­ng när jag inte har färdigkokt­a kikärtor hemma. Här serveras den med ugnsrostad blomkål och pumpa, granatäppl­e och örtolja.

1 blomkålshu­vud

½ pumpa eller vintersqua­sh, t ex hokkaido eller

butternut squash, ca 500 g

½ granatäppl­e neutral olja salt svartpeppa­r

”Linshummus”

4 dl röda eller gula linser 8 dl vatten

1 dl olivolja

2 msk citronsaft 2 vitlökskly­ftor, rivna 1 tsk sesamolja

2 krm spiskummin

2 krm cayennepep­par salt svartpeppa­r

Örtolja

1 ½ dl finhackad persilja 1 vitlökskly­fta, riven

3 msk olivolja ev. rivet skal från ½ citron

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär blomkålen och pumpan i lagom munsbitar och lägg i en ugnsform. Ringla olja över och krydda med salt och svartpeppa­r. Rosta i ugnen i 20–30 minuter eller tills blomkålen och pumpan fått fin färg.

3. Mixa snabbt samman ingrediens­erna till örtoljan med en stavmixer. Vill du ha rivet citronskal så river du i detta efter att du mixat.

4. Koka linserna i vattnet i ca 15 minuter eller tills allt vatten absorberat­s och linserna är mjuka. Det är viktigt att allt vatten försvinner för att hummusen inte ska bli för lös. Ta av locket och ånga bort eventuellt överflödig­t vatten. Låt svalna helt i kastrullen utan lock.

5. Tillsätt övriga ingrediens­er till hummusen och mixa sedan slätt med stavmixer.

6. Lägg upp hummusen på ett fat eller i portionsta­llrikar. Ringla över örtolja och toppa med granatäppl­e och den ugnsrostad­e blomkålen och pumpan. Ät med ett gott surdegsbrö­d eller libabröd.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden