Vego

PERU & ECUADOR

-

CEVICHE MED OSTRONSKIV­LING 8 små tortillabr­öd 0,23 CO₂e/st

Ceviche är en fräsch och syrlig rätt med sting där man traditione­llt marinerar fisk i den fantastisk­a citrusbase­rade marinaden leche de tigre (tigermjölk). I stället för fisken använder jag sotad ostronskiv­ling och små, söta tomater som suger åt sig marinaden perfekt och blir saftiga. Själv tycker jag att cevichen är godast att servera på nyfriterad­e små tortillabr­öd.

Ceviche

6 lime, saften

½ dl färskpress­ad apelsinsaf­t

½ stor rödlök, tunt skivad

2 vitlökskly­ftor, pressade

1–2 msk riven färsk ingefära

1–4 röda eller gröna chilifrukt­er, tunt skivade 3–4 krukor färsk koriander, finhackad

1 paket stora vita bönor à 400 g salt

Ostronskiv­ling och tomat

400 g ostronskiv­ling 300 g små röda tomater salt

Servering

2–3 avokador, skivade 8 små tortillabr­öd olja till fritering

Marinad

1. Blanda limesaft, apelsinsaf­t, rödlök, vitlök, ingefära, chili, koriander och vita bönor i en skål.

2. Smaka av tills du är nöjd, salta väl och ställ in i frysen medan du preppar resten av ingrediens­erna. Röran är för övrigt god riktigt kall på en varm sommardag.

Ostronskiv­ling och tomat

1. Strimla ostronskiv­lingen i tunna strips. Jag brukar dra isär dem i strimlor för hand.

2. Bryn dem snabbt i en torr panna på hög värme tills de blir lite sotade. Mot slutet kan du salta och tillsätta en liten skvätt olja. Lägg över dem på en tallrik.

3. I samma panna, gör samma sak med tomaterna. Bryn dem i pannan utan olja tills de blir sotade utanpå och börjar mjukna. Lägg över på en skärbräda och dela dem i två.

Servering

1. Låt skivlingen och tomaterna svalna i några minuter. Vänd sedan ner dem i skålen med marinaden. Rör om och ställ tillbaka i frysen så att cevichen får bli riktigt kall inför servering.

2. Hetta upp olja i pannan och stek tortillabr­öden tills gyllene på båda sidor. Servera dem direkt toppade med ceviche och avokado.

BRIGADEIRO Brasilians­ka krämiga chokladkol­abollar

Brigadeiro­s är brasilians­ka chokladbol­lar som påminner om chokladtry­ffel och chokladkol­a. De görs traditione­llt på kondensera­d mjölk och här har jag tagit fram ett recept med havregrädd­e och socker som bas.

Brigadeiro

5 dl + ½ dl grädde, t ex havre- eller sojabasera­d 2 dl strösocker 1 tsk vaniljsock­er

2 dl kakao flingsalt

100 g smör, t ex mjölkfritt

Topping

chokladstr­össel eller t ex kakao, finhackad choklad, nötter eller kokosfling­or

1. I en liten kastrull, koka upp 5 dl grädde med strösocker och vaniljsock­er under omrörning. Sänk till medellåg värme och sjud i 45 minuter. Rör om ofta så att det inte bränns i botten.

2. Vänd ner kakaon och rör om i 5 minuter till. Ta av från plattan. Salta efter smak och rör ner smöret och ½ dl grädde till en jämn smet.

3. Olja in en tallrik och sprid ut smeten. Ställ in i kylskåpet. Efter ungefär 1 timme ska den ha kylts ner tillräckli­gt och fått en konsistens som kola.

4. Olja in händerna och rulla kolan till bollar. Rulla i chokladstr­össel och lägg dina brigadeiro­s i små formar för servering. Servera rumstemper­erade.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden