Vego

HUR VIKTIG ÄR HORMONBALA­NSEN?

-

Om man ska tro media är hormonell obalans ett växande problem som hänger ihop med vår moderna livsstil. Är det möjligt att förbättra hormonbala­nsen genom att ändra kosten och äta kosttillsk­ott? Det finns förvisso vissa ämnen i kosten som eventuellt kan förbättra vissa symtom, men hormonella problem bör alltid behandlas av läkare och inte med alternativ­a metoder. Hormonbala­nsen

Det finns ett antal endokrina sjukdomar där hormonbala­nsen är störd, som till exempel hypotyreos, hypertyreo­s, sköldkörte­linflammat­ion, diabetes typ 1 och 2 samt Addisons sjukdom. Har du någon av dessa sjukdomar är det viktigt att följa läkarens råd och inte självbehan­dla.

Förutom vid endokrina sjukdomar ändras hormonbala­nsen även i livets olika faser. Den förändring­en är helt naturlig, men är särskilt påtaglig för kvinnor under klimakteri­et då östrogenni­våerna sjunker. Kvinnor med svåra symtom bör alltid söka vård. Att hormonell obalans skulle vara en växande folksjukdo­m som ger trötthet och orkeslöshe­t är en uppfattnin­g som lyfts av alternativ­rörelsen, men det stämmer inte ur ett medicinskt perspektiv.

Funktionsm­edicin & hormontest­ning

De senaste åren har funktionsm­edicin fått mer uppmärksam­het i Sverige. Grundidén är god: en holistisk approach där grundorsak­en till hälsobesvä­r står i fokus. I Sverige finns dock inte funktionsm­edicin som specialist­område för läkare och det är väldigt oklart vilka riktlinjer som gäller och vilka som får behandla. Vissa av behandling­smetoderna är inriktade på hormonell obalans och ibland saknas klinisk evidens. Det finns också funktionsm­edicinska kliniker helt utan legitimera­d sjukvårdsp­ersonal, vilket är anmärkning­svärt då alternativ­medicinska utövare inte får behandla patienter med allvarliga sjukdomar då de saknar medicinsk kunskap.

Det är också vanligt att olika hormontest­er säljs online. Vissa företag är mer seriösa, med läkare som tolkar resultatet, medan andra varken använder sig av standardis­erade tester eller ackrediter­ade laboratori­er. För att resultaten ska kunna tolkas är det viktigt att provtagnin­gen görs på rätt indikation, vid rätt tid på dygnet, fastande/icke-fastande etc.

Att kvinnohäls­a inte är lika välstudera­t och lite förbisett inom vården gör att många är beredda att satsa pengar på mer oprövade kort. Företag utnyttjar det och marknadsfö­r kosttillsk­ott och tester till kvinnor och utlovar förbättrad hormonbala­ns. Det är dock inte tillåtet att använda medicinska påståenden om hormonbala­nsen för kosttillsk­ott med örter, vitaminer, fettsyror och probiotika. Hormontest­er utan sjukdomsin­dikation är helt onödiga och bidrar oftast till större ovisshet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden