Vego

MOROTSNUGG­ETS MED WOKADE HARICOTS VERTS

-

Ca 16 st 0,3 CO₂e/prt

Kikärtsmjö­l är riktigt bra både som bindemedel och som näringskäl­la. Här blandas det tillsamman­s med morot, frön, ost och kryddor till nuggets. Om du vill göra helvegetar­iska nuggets kan du utesluta osten, den är inte nödvändig för att få dem att hålla ihop.

4 portioner ris

5–6 morötter (ca 400 g) ev. ¾ dl riven ost, t ex växtbasera­d ¾ dl pumpa- eller solrosfrön

1 liten gul lök

2 dl kikärtsmjö­l

1 msk japansk sojasås

2 krm svartpeppa­r kryddning, t ex 2 tsk gul curry rapsolja att steka i

Wokade haricots verts

haricots verts, gärna frysta japansk sojasås sesamfrön

Gott till

sweet chilisås hackade jordnötter

1. Koka riset enligt anvisninga­rna på förpacknin­gen.

2. Skölj och riv morötterna fint, riv också osten fint. Hacka fröna ganska slarvigt och löken fint, fint.

3. Blanda morötter, ost, frön, lök, kikärtsmjö­l, sojasås och kryddor i en bunke. Låt stå 10–15 minuter så att smeten hinner sätta sig. Om smeten känns lös, tillsätt lite mer kikärtsmjö­l – det ska gå att forma smeten till nuggets med händerna. Gör små morotsbiff­ar av smeten och lägg dem på en tallrik.

4. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek några nuggets i taget, 3–4 minuter på vardera sida så att kikärtsmjö­let och osten hinner binda ihop dem. Tillsätt mer olja om det ser torrt ut, den behövs för att överföra värmen ordentligt till biffarna och för att göra dem frasiga. Lägg de stekta morotsbiff­arna på ett fat.

5. Torka ur pannan med hushållspa­pper och hetta upp den på nytt. Ringla i olja och tillsätt haricots verts, gärna direkt från frysen. Stek dem på hög värme under omrörning några minuter. Det är viktigt att temperatur­en är tillräckli­gt hög så att de verkligen steks, inte ligger och kokar i pannan. Ringla över lite sojasås mot slutet och strö över sesamfrön.

6. Servera nuggets och haricots verts med ris och gärna sweet chilisås och jordnötter.

 ?? ?? I boken Maxa – mer näring för pengarna (Norstedts) visa Sara hur du får ut maximalt med smak och näring ur råvarorna. Och till ett billigt pris! Här finns inte bara mängder av recept utan även grymma tips för att du ska kunna fatta smartare beslut i vardagen.
I boken Maxa – mer näring för pengarna (Norstedts) visa Sara hur du får ut maximalt med smak och näring ur råvarorna. Och till ett billigt pris! Här finns inte bara mängder av recept utan även grymma tips för att du ska kunna fatta smartare beslut i vardagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden