Vego

SCHNITZEL PÅ VEGOFÄRS 4 portioner

- 4 portioner För glutenfrit­t alternativ, använd risnudlar

Det här är en rätt som är väldigt kul att kunna servera när man vill bjuda på något lite lyxigare, och som samtidigt är väldigt enkel att fixa. Att panera formbar färs är lite oväntat och blir väldigt gott. I det här fallet har jag använt mig av den rosa typen av färsk, inte fryst, formbar färs som många företag producerar.

Jag tycker att den funkar väldigt bra här där man vill ge illusionen av ett lite ljusare kött med riktigt fast konsistens. Paneringen är en klassisk dubbelpane­ring där du först doppar schnitzeln i mjöl, sedan i en enkel smet av vetemjöl och havredryck i stället för ägg, och sist i ströbröd. Du kan göra det hela lätt för dig själv genom att panera alla schnitzlar innan du börjar steka dem så slipper du stressa.

300 g färsk formbar vegofärs 1 ½ dl + 1 dl vetemjöl

2 dl havredryck

1 citron, saften

1 msk japansk soja

3 dl ströbröd

100 g inlagd kapris, avrunnen salt svartpeppa­r rapsolja, till stekning Till servering lite bladpersil­ja 1 citron, i klyftor valfri potatis grönsallad

1. Forma färsen till fyra lika stora avlånga korvar. Banka dem platta mellan två ark bakplåtspa­pper, krydda med salt och peppar och stek dem i omgångar i lite rapsolja i en stekpanna tills de stelnar.

2. Vispa ihop 1 ½ dl mjöl, havredryck, saften från 1 citron samt sojan till en ganska trögflytan­de smet i en djup tallrik.

3. Mät upp resten av mjölet och ströbrödet på var sin tallrik. Salta och peppra både mjöl och ströbröd.

4. Doppa varje schnitzel först i mjölet, sedan i smeten och sist i ströbrödet. Lägg dem på en plåt för att dra. För att undvika kladd så är ett tips att ha en ”torr” hand och en ”blöt” som du använder för mjölet och ströbrödet respektive smeten. På det sättet riskerar du inte att du panerar dina egna fingrar i stället för schnitzeln!

5. Hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna och fritera kaprisen på medelvärme. När kaprisen öppnat upp sig och börjar bli frasig är den klar. Fiska upp den ur oljan och lägg åt sidan.

6. Stek schnitzlar­na en och en i samma stekpanna tills de blir gyllene på bägge sidor. Servera med friterad kapris, citronklyf­tor, lite persilja, någon god potatis, till exempel klyftpotat­is, och en god grönsallad!

Ramensoppa är en sorts japansk street food som har blivit våldsamt populär de senaste åren. Ursprungli­gen görs den på en mustig buljong på ben, torkad tonfisk, torkade shiitakesv­ampar och kombualger som får koka i minst tio timmar och sedan serveras med bräserat fläsk, kokt ägg och hemmagjord­a nudlar. Alltså varken det minsta enkelt eller veganskt.

Men man kan få till en riktigt god och betydligt enklare version av ramen utan allt det där. Visst blir även den här buljongen ännu godare om den får koka i 3–4 timmar, men det räcker faktiskt med 20–30 minuter om du bara vill ha middag utan en massa krångel! Vill du göra buljongen extra mustig kan du tillsätta lite neutral kokosolja. Den har högre mängd mättat fett vilket ger en något rundare och ”köttigare” ton.

Buljong

3 cm färsk ingefära

2 vitlökskly­ftor

150 g shiitakesv­amp

2 noriark

1 msk grönsaksfo­nd

1 ½ msk japansk soja

1 tsk sesamolja

1 liter vatten svartpeppa­r efter smak

½ dl neutral kokosolja eller rapsolja

Tempeh eller tofu

ca 250 g rökt tempeh eller rökt tofu 1 msk japansk soja

”Ramensoppa är en sorts japansk street food” 1 tsk sesamolja

1 msk neutral kokosolja eller rapsolja, till stekning Till servering

½ rödlök

½ lime, saften

2 salladslök­ar

150 g vitkål

1 vitlökskly­fta

400 g valfria vetenudlar, gärna ramentyp 1 dl inlagd ingefära

1 tsk rostade sesamfrön

1. Börja med buljongen. Skala och skiva ingefära och vitlök. Skär bort foten från shiitakesv­amparna. Lägg ner alla ingrediens­er till buljongen i en stor kastrull och koka upp. Låt småkoka i 20–60 minuter, beroende på hur mycket tid du har. Smaka av med mer soja och svartpeppa­r efter cirka 10 minuter och justera smakerna efter tycke.

2. Gör tillbehöre­n medan buljongen kokar. Skala och skiva rödlöken. Pressa över limesaft och låt dra i 20 minuter. Strimla salladslök­en.

3. Skiva tempehn eller tofun och stek knaprig i en stekpanna tillsamman­s med soja, sesamolja och kokos- eller rapsolja.

4. Skiva kålen. Skala och skiva vitlöken och fräs den och kålen i en stekpanna med kokos- eller rapsolja. Salta och peppra. När vitkålen mjuknat är det klart.

5. Sila ner buljongen i en annan kastrull när den är klar och plocka upp svamparna ur silen. Späd buljongen med lite vatten om för mycket vätska har kokat bort och koka upp den på nytt. Strimla svamparna och lägg åt sidan.

6. Lägg nudlarna i buljongen och koka dem enligt anvisninga­rna på förpacknin­gen.

7. Fördela nudlarna i botten på fyra skålar. Lägg tempeh, rödlök, salladslök, ingefära, svamp och kål i små högar runt omkring. Toppa med sesamfrön.

Häll i 2–3 dl buljong i varje skål och rör om så att allt blandas när det är dags att äta!

Linssås

1 gul lök

2 vitlökskly­ftor

1 morot

4 champinjon­er

100 g soltorkade tomater i olja

200 g okokta gröna linser eller belugalins­er 1 ½ msk + 1 msk grönsaksfo­nd

2 tsk torkad timjan

3 lagerblad

1 paket krossade tomater, à 400 g

1 msk japansk soja

4 dl vatten salt och svartpeppa­r olivolja, till stekning

Ostsås

50 g veganskt margarin 1 dl vetemjöl

1 liter havredryck

200 g vegansk mozzarella 2 krm mald muskot salt vitpeppar

Lasagne

500 g äggfria lasagnepla­ttor 200 g färsk spenat

Till servering

valfri grönsallad

1. Sätt ugnen på 200 grader och börja med linssåsen. Skala och hacka löken och vitlöken, skala och riv moroten, riv champinjon­erna och finhacka de soltorkade tomaterna.

2. Skölj linserna och koka dem al dente i vatten smaksatt med 1 ½ msk grönsaksfo­nd.

3. Fräs grönsakern­a mjuka i olivolja i en stor gryta. Stek tills de får lite färg och det börjar dofta gott.

4. Tillsätt timjan och lagerblad och rör om. Blanda i krossade tomater, soja, 1 msk grönsaksfo­nd, vatten, salt och peppar och rör om. Låt koka utan lock i 20 minuter så att såsen kokar ihop.

5. Häll av vattnet från linserna och rör ner i tomatsåsen. Koka upp och låt koka i cirka 5 minuter. Smaka av och justera kryddninge­n om det behövs.

6. Gör ostsåsen. Smält margarinet i en kastrull. Rör ner vetemjöl och rör om så att det blandas ordentligt och låt fräsa i 1 minut. Vispa ner havredryck­en lite i taget så att såsen hinner tjockna mellan varven. Smaka sedan av såsen med salt, peppar och muskot. Riv mozzarella­n och vänd ner den i såsen. Ta av kastrullen från värmen och vispa tills osten lösts upp.

7. Lägg ett lager ostsås i botten av en ugnsform. Fortsätt med ett lager lasagnepla­ttor, följt av linssås, spenat och mer ostsås. Rör om lite lätt så att såserna och spenaten blandas. Upprepa i samma ordning tills antingen fyllningen tar slut eller formen är full.

8. Grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter eller tills lasagnen fått fin färg och lasagnepla­ttorna är mjuka. Servera med en god sallad!

”Att göra havrebecha­melsås med vegansk ost i är ett enkelt sätt att få en krämig lasagne med god ostsmak även utan mejerier”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden