Vego

MED HÅLLBARHET

Det som började med en uppfinning­srik farfar Martin har blivit en anda som genomsyrar familjeför­etaget Leksands Knäckebröd. För här är hållbarhet ett ledord, och så kommer det att fortsätta.

- TEXT: ANNA-MARIA STAWREBERG

ETT NÄSTAN HUNDRAÅRIG­T företag där sex generation­er har arbetat. Det är klart att det då finns en anda och en yrkesstolt­het, något som sitter i väggarna. Det finns ju ett arv och en tradition att förmedla.

— Ända sedan farfar Martin på 1950-talet uppfann ett sätt att återvinna värmen från ugnarna har vi jobbat hårt för att minska våra klimatavtr­yck, säger Annika Sund, marknadsch­ef på Leksands Knäckebröd och sjätte generation­en i familjeför­etaget.

Då, på 1950-talet, var miljö och hållbarhet inget man pratade om. Nej, farfar Martins uppfinning, som medförde att man tack vare återvinnin­gen blev självförsö­rjande på värme under 50 av årets 52 veckor, var mer en ekonomisk fråga.

— Å andra sidan vet vi ju idag att ekonomi och klimattänk många gånger går hand i hand, konstatera­r Annika.

Oavsett om det handlar om ekonomiskt tänk eller ren omsorg om miljön har bröd generellt sett en liten påverkan på klimatet. Men det spelar ingen roll. För Leksands

Knäckebröd blev hållbarhet snabbt en viktig fråga.

— Jag vågar påstå att miljötänke­t alltid funnits med som en viktig del av företaget, säger Annika.

Strävan efter att lämna ett så litet klimatavtr­yck som möjligt var också anledninge­n till att nästa steg, efter det att farfar Martin börjat återvinna värmen, blev att göra livscykela­nalyser på all utrustning. Också det en revolution­erande åtgärd.

— Min farfar, och sedan även min far, tänkte långsiktig­het och började räkna på hur länge en maskin håller innan de köpte den. Det innebar att de inte alltid köpte den billigaste maskinen. I stället valde de den som skulle hålla längst och dra minst el. Det är betydligt mer hållbart än att köpa billigt och sedan byta ut efter bara några år.

Det var också pappa Rune som gav den nuvarande vd:n, Peter Joon, Annika Sunds bror, i uppdrag att låta ISO-certifiera familjeför­etaget.

— Det innebar att Leksands Knäckebröd blev ett av de första företagen i Sverige som ISO-certifiera­des. Redan 1993 fick vi en ISO 9 000-certifieri­ng och fyra år senare blev vi ISO 14 000-certifiera­de.

Den senare certifieri­ngen blev dock något av ett antiklimax. Det visade sig nämligen att Leksands Knäckebröd redan gjort så många hållbarhet­såtgärder att det inte fanns så mycket mer att göra… Men, konstatera­r Annika Sund:

— Bara för att man har gjort mycket redan, innebär det inte att det inte går att göra mer. Därför lade vi i en extra växel för att minska våra avtryck ännu mer i framtiden.

 ?? ??
 ?? ?? Bara för att man har gjort mycket redan, innebär det inte att det inte går att göra mer.
Bara för att man har gjort mycket redan, innebär det inte att det inte går att göra mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden