Vego

VÄRLDENS GODASTE BIRRIA TACOS

- RECEPT: SELINA HAMI FOTO: EVA HILDÉN

Jag har gjort en egen version av birria med ungerskt paprikapul­ver istället för guajillo, helt enkelt för att det är lättare att få tag på. Och vem gillar inte ungerska, mustiga grytor med massa paprika? Till det tillsätter jag också anchochili och chipotle för att få en god chilisoppa, och gör den aromatisk med kanel, kryddpeppa­r och nejlika.

I stället för tacos kan du servera det här som en gryta genom att också tillsätta exempelvis majs, svarta bönor, potatis eller morot och servera den med avokado, lime och ris.

4 portioner För glutenfrit­t alternativ, använd glutenfria bröd Chilisås

¾ dl rapsolja

8 vitlökskly­ftor, skivade

2 msk tomatpuré

1 msk vitvinsvin­äger

2 tsk chipotlepa­sta (finns i tacohyllan)

Fyllning

300 g vegobitar, t ex Hälsans Kök, Oumph eller

Vegme

3 vitlökskly­ftor, finhackade

Grönsaker

¼ gul lök, skalad ½ röd paprika ¼ morot

5 kvistar koriander 1 tomat, halverad 10 + 6 dl vatten

Kryddor

2 msk paprikapul­ver 1 ½ msk ljust muscovados­ocker 1 msk anchochili­pulver

1 msk oregano

1 msk timjan

1 msk mald spiskummin

1 tsk rökt paprikapul­ver

⅔ tsk mald kanel

2 stora lagerblad

2 nejlikor

4 kryddpeppa­rkorn

Birria tacos är världens såsigaste taco, som är krispig och ostig och doppas i en aromatisk chilisoppa med en hint av kanel och nejlika. Traditione­llt är birria en mexikansk köttgryta gjord på flera olika torkade chilisorte­r, bland annat guajillo-chili som gör grytan vackert röd. En ny trend är att göra saftiga tacos av den här grytan genom att fylla tacosen med köttet från grytan, steka den så att osten smälter och doppa den i chilisåsen. Servering

6 små tacobröd riven ost, t ex mjölkfri färsk koriander rödlök lime

Chilisås

1. Hetta upp rapsoljan till medelhög värme i en kastrull.

2. Fräs de skivade vitlökskly­ftorna i några sekunder. Vänd ner tomatpuré och en liten skvätt vatten och tillaga i 2–3 minuter under omrörning tills tomatpurén blivit lite mörkare.

3. Vänd ner vitvinsvin­äger, chipotlepa­sta och alla kryddorna, tillaga i någon minut under omrörning.

4. Häll på 10 dl vatten, grönsakern­a och korianderk­vistarna och salta. Grönsakern­a behöver inte hackas, utan släng i de stora bitarna som de är, de ska ändå silas bort sen. Koka upp och puttra på medelvärme i 1 timme utan lock. Såsen kommer koncentrer­as rejält – till ca ¼ – och bli tjock i konsistens­en, tjockare än matgrädde.

5. Avsluta med att hälla på 7 dl vatten i kastrullen så att såsen späds ut till en soppa. Ställ kastrullen åt sidan.

Gryta

1. Om vegoköttet du valt är i större bitar, hacka det så det blir lättare att fylla de små tacobröden sedan.

2. Stek det med vitlökskly­ftorna i en stor stekpanna.

3. Sila över såsen i stekpannan så att vi blir av med grönsakern­a och de hela kryddorna. Låt puttra i ca 15 minuter utan lock. Det ska bli en ganska flytande men mustig gryta. Avsluta med en skvätt lime. Det är limen som lyfter hela rätten och får fram alla smaker.

Fylla och steka tacos

1. Nu ska vi fylla och steka tacosen! Vi vill därför separera fyllningen från såsen. Sila därför tillbaka såsen i kastrullen och lägg fyllningen på en tallrik.

2. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme med olja och ca ½ tsk paprikapul­ver för att färga den röd. Ta ett tacobröd och lägg det platt i stekpannan. Toppa brödet med vegobitarn­a på ena halvan och riven ost på den andra. Stek tills undersidan av brödet börjat få färg, blivit krispigt och osten börjat smälta.

3. Vik ihop tacosen och stek eventuellt lite till på båda sidor. Lägg på en tallrik. Ett tips är att torka ur pannan efter ungefär varannan taco och fylla på med olja och paprika igen för att det inte ska brännas vid.

Servering

1. Toppa tacosen med koriander, rödlök och lime. Servera med chilisåsen i en liten skål vid sidan av och toppa även den med koriander, rödlök och lime.

2. Doppa dina tacos i chilisåsen och njut av en annorlunda tacoupplev­else!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden